Джон Огъстъс Рьоблинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Огъстъс Рьоблинг
американски инженер

Роден
Починал
Погребан Ню Джърси, САЩ
Техника
Известен с Бруклински мост
Подпис John A. Roebling's signature.jpg
Джон Огъстъс Рьоблинг в Общомедия
Пощенска марка на Германия с Бруклинския мост и печат с Рьоблинг (2006)
Работилницата в Саксонбърг с реплика на Бруклинския мост

Джон Огъстъс Рьоблинг е пруски и после американски строителен инженер. Известен е с построения под негово ръководство Бруклински мост, обявен за нацинална строителна забележителност на САЩ.

Записва се (1824) за 2 семестъра и следва в Строителната академия в Берлин. Работи по строителството на военни пътища в Прусия.

Преселва се с брат си Карл и приятели в САЩ през 1831 г. Джон и Карл закупуват в окръг Бътлър, щата Пенсилвания земя с площ 6,4 кв. км и създават германската колония Саксонбърг (Saxonburg)[1].

Джон Рьоблинг след време се връща към пътното строителство. В градчето Саксонбърг първи в САЩ започва производство на стоманени въжета. Той е сред пионерите в строителството на висящи мостове. Построява няколко известни моста: 2 моста в Питсбърг, мост над Ниагарския водопад и мост между градовете Синсинати и Ковингтън (по-късно наречен в негова чест Roebling Suspension Bridge).

Щатът Ню Йорк му възлага строителството на Бруклинския мост с отвор 486 метра. При заключителните измервания на строежа ферибот, забиващ пилони, удря лодката на Рьоблинг и го наранява. Вследствие от удара му е ампутирано разбито стъпало и 3 седмици по-късно умира от остра инфекция (тетанус).

Строителството на Бруклинския мост е завършено от неговия първороден син Уошингтън Огъстъс Рьоблинг. По-късно синът му Карл основава град Рьоблинг в щата Ню Джърси. Внукът му Вашингтон загива на кораба „Титаник“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Historic Saxonburg and Its Neighbors, Ralph Goldinger, ISBN 1-55856-043-2

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]