Джон Уилям Уотърхаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Уилям Уотърхаус
британски художник
Джон Уилям Уотърхаус 
Роден: 6 април 1849 г.
Починал: 10 февруари 1917 г. (67 г.)

Джон Уилям Уотърхаус KA(06 април, 1849 - 10-ти февруари 1917) е английски художник, известен с работата си в стила прерафаелит. Той е работил няколко десетилетия след разпадането на прерафаелитите, които преживяват своя разцвет в средата на деветнадесети век, който стил се нарича "модерен прерафаелит"[1]. Вземайки стилистичните влияния не само от прарафаелитите, но и от неговите съвременници, импресионистите, неговите творби са известни със своите изображения на жени от двете древногръцката митология и легендата за Артур.

Роден в Италия от английски родители, които били художници, той по-късно се мести в Лондон, където се записва в Кралската академия на изкуствата. Скоро той започва да участва в годишните летни изложби на академията, като се фокусира върху създаването на големи платна, изобразяващи сцени от ежедневния живот и митологията на древна Гърция. По-късно възприема художествения стил прерафаелит въпреки, че е излязъл от мода на британската арт сцена няколко десетилетия преди това.

Макар и да не е толкова добре познат като ранни прерафаелити художници като Данте Габриел Росети, Джон Миле и Уилям Холман Хънт, работата на Уотърхаус в момента е изложена в няколко големи британски художествени галерии, а Кралската академия на изкуствата организира голяма ретроспекция на работата му през 2009 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джон Уилям Уотърхаус е роден в Рим в семейството на художниците Уилям и Изабела Уотърхаус. Когато той е на пет години, те се преместват в Южен Кенсингтън, близо до новооснования Музей Виктория и Албърт. Джон Уилям Уотърхаус учи рисуване, първоначално при баща си, а от 1870 г. в Кралската академия. Ранните му работи са на класически теми в духа на Лорънс Алма-Тадема и Фредерик Лейтън.

„The Lady of Shalott“, 1888

През 1874 Уотърхаус представя на лятната изложба на Кралската академия класическата алегория „Сън и неговият полубрат Смърт“. Картината е много добре приета и той участва в изложбите на Академията почти всяка година до смъртта си. През 1883 г. се жени за Естър Кенуорти, дъщеря на преподавател по изобразително изкуства в Илинг, която вече е излагала свои картини в Кралската академия. Те имат две деца, които умират малки. През 1895 г. Уотърхаус е избран за пълноправен член на Кралската академия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John William Waterhouse“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. Trippi, Peter; [Elizabeth Prettejohn Prettejohn, Elizabeth]; Upstone, Robert. J.M. Waterhouse: The Modern Pre-Raphaelite Gallery Guide. The Royal Academy of Art. 2009.