Направо към съдържанието

Джон Харвард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Харвард
John Harvard
английски християнски проповедник, в чест на когото е наречен Харвардският университет
Роден
Починал
ПогребанБостън, САЩ

РелигияКонгрешанство
Джон Харвард в Общомедия

Джон Харвард (на английски: John Harvard) е английски християнски проповедник, в чест на когото е наречен Харвардският университет. Той завещава половината си имущество и библиотека на университета. Умира едва 30-годишен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Джон Харвард е роден на 26 ноември 1607 г. Израства в Съдърк, Съри (днес част от Лондон). Той е четвъртото от деветте деца на Робърт Харвард (15621625), месар и собственик на магазин, и Катрин Роджърс (1584 – 1635), родена в Стратфорд. Получава образование в гимназия „Свети Спасител“, където баща му е член на управителния съвет и надзирател на енорийската църква.

През 1625 г. неговите баща, сестра и двама от братята му умират от бубонна чума. След известно време майката на Джон се жени за Джон Елетсън (15801626), който умира след няколко месеца. През 1627 г. Катрин се сгодява за Ричард Йеарвуд (15801632). Тя умира през 1635 г., а брат му Томас – през 1637 г.

Катрин има известни средства и успява да изпрати Харвард в Кеймбриджки университет. На 19 декември 1627 г. той е приет в Емануил колидж с платено обучение и през 1632 г. получава степен бакалавър по хуманитарни науки, а през 1635 г. – степен магистър по хуманитарни науки. След завършване на университета Харвард е ръкоположен в сан свещеник конгрегационалист.[1]

Женитба и кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 19 април 1636 г. Харвард се жени за Ен Седлер (16141655).

През втората половина на 1637 г. те емигрират в Нова Англия, където Харвард става свободен гражданин на Масачузетс и се установява в Чарлстаун (сега част от Бостън), ставайки там проповедник на Първата църква.

През април 1638 г. Харвард е включен в състава на комитета по подготовка на набор от закони за колонията и му е даден собствен парцел земя.

Построява си къща на улица Кънтри (днес Главна улица), близо до пресечката с Лейн – на това място днес се намира паркът „Джон Харвард“.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 14 септември 1638 г. Харвард умира от туберкулоза и е погребан в Чарлстонското гробище на улица Фипс. През 1828 г. випускници на Харвардския университет поставят там гранитен надгробен паметник в негова чест, тъй като първоначалният надгробен паметник изчезва по време на Американската революция.

Вдовицата на Харвард, Ан, се жени за Томас Алън, приемник на Харвард на поста учител в Чарлстаунската църква. Алън става разпоредител на волята на Харвард и неговото наследство.

Основател на Харвардския университет[редактиране | редактиране на кода]

Две години преди смъртта на Харвард Генералното законодателно събрание на колонията на Масачузетския залив, желаейки „да се насърчават знанията и да се предават те на потомството, страхувайки се да оставят неграмотно духовенството в църквите, когато настоящите ни проповедници се превърнат в прах“, заделя 400 паунда за „училище или колеж“, който по това време започва да се нарича Нютаун. В устното си завещание, изказано пред съпругата му, бездетният Харвард, който наследява значително състояние от баща си, майка си и брат си, завещава на това училище 780 паунда – половината от наследството си в паричен еквивалент, а другата половина оставя на съпругата си. Тази сума била примерно равна на всички годишни данъци, събирани от колонията на Масачузетския залив.

Нещо повече, той подарява и около 400 тома (около 329 наименования, някои книги били многотомни), от своята научна библиотека на новия колеж, основан през 1636 г. Като благодарност за това дарение, през 1639 г. е решено, че „колежът, който преди това е бил Кеймбридж, да се нарича Харвардски колеж.“ (Още преди смъртта на Харвард Нютаун е преименуван на Кеймбридж в чест на английския университет, който са завършили много колонисти, включително самия Харвард).

Митът за „основаването“[редактиране | редактиране на кода]

В туристическите пътеводители[2] и във вестника на Харвардския колеж „The Harvard Crimson“[3] се твърди, че Джон Харвард не заслужава званието основател, тъй като гласуването в колонията е станало две години преди смъртта на Харвард. Но, както се посочва през 1934 г. в писмото на Джером Дейвис Грин, секретар на Харвардското обединение, основаването на Харвардския колеж е плод на усилията не само на един човек, а на много – затова Джон Харвард се счита не за единствен основател, а за един от тях.

Въпреки това, независимо че развенчаването на митовете е важно, трябва да се отдаде заслугата на историческите факти. Действително, колежът е основан на 28 октомври 1636 г., но приносът на Харвард в първите години от появата на това учебно заведение е значителен, благодарение на което Генералното законодателно събрание признава това и през март 1639 г. дава името Харвард на този колеж. Това става почти две години преди появата на първия президент и четири години преди първия випуск студенти.[4]

Паметникът на Джон Харвард[редактиране | редактиране на кода]

През 1884 г. скулпторът Даниел Френч започва да прави паметник на Джон Харвард специално за тържествата по случай 250-годишнината на университета, която се отбелязва през 1885 г., обаче не се намерило нито едно изображение на Харвард, и модел става студент от Харвардския университет (Шерман Хоер). Този паметник стои в двора на университета и се смята за негова забележителност.

Паметникът понякога е наричан „Скулптура на трите лъжи“ във връзка с това, че фигурата не е на Джон Харвард, че той не е основателят и че университет не е създаден през 1638 г. (годината на смъртта на Джон Харвард).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Православная энциклопедия.— М.: Церковно-научный центр „Православная Энциклопедия“. 2014.
  2. Shand-Tucci, Douglas (2001). The Campus Guide: Harvard Universi­ty. Princeton Architectural Press. pp. 46 – 51. ISBN 9781568982809.
  3. Memorial Society Honors Founder of College In the Name and Image of Two Other Men
  4. Откъс от писмото на Джером Грин: Greene, Jerome Davis (11 December 1934). „Don't Quibble Sybil—The Mail“ (Letter to the editor)". Harvard Crimson. („Don't quibble, Sybil“ is a line from Noël Coward's 1930 Private Lives.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]