Джордж Бул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джордж Бул
английски математик

Роден
Починал
8 декември 1864 г. (49 г.)
Научна дейност
Област Математика
Джордж Бул в Общомедия

Джордж Бул (на английски: George Boole) е британски математик и философ. Като изобретател на Булевата алгебра, която е в основата на цялата съвременна компютърна аритметика, Бул е разглеждан като един от основателите на компютърната наука, независимо че по онова време компютри не са съществували.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в бедно семейство. Баща му, Джон Бул, е занаятчия, увлечен от науката. Тъй като се интересува от математика и логика, той дава първите уроци на сина си в тази област. Не забелязва обаче неговия талант към точните науки и Джордж Бул отначало се насочва към класическите поети и писатели.

Пъплейки бавно поради липса на ефективна помощ, още на седемнайсетгодишна възраст Бул се занимава с висша математика. От шестнайсетгодишен е помощник-учител в частно училище в Донкастър. През целия си живот, на различни места и с разнообразни длъжности продължава да преподава.

Разработил вече своята булева алгебра, Джордж Бул издава памфлета „Математически анализ на логиката“ през 1847 г., който бива високо оценен от Август де Морган и получава поста професор по математика в Куинс Колидж, графство Корк през 1849 г. Издава „Изследване на законите на мисленето, базиращи се на математическата логика и теорията на вероятностите“ през 1854 г. В „Закони на мисленето“ (1854) окончателно са формулирани основите на математическата логика. Джордж Бул също така опитва да формулира общ метод на вероятностите, с помощта на който от зададена система от вероятни събития, би могло да се определи вероятността на по-следващите събития, логически свързани с тях.

От 1855 г. е женен за Мери Еверест, племенница на известния географ Джордж Еверест, която също се занимава с наука и преподаване, а след смъртта на съпруга си влага много усилия за развитие на неговия принос към логиката.

Четири от дъщерите им са известни с приноси към науката, а петата – Етел Лилиан Войнич (авторка на романа „Стършел“) – е писателка и композиторка.

Джордж Бул почива от пневмония на 8 декември 1864 г., месец преди да навърши петдесет години.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Буль, Джордж“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.