Димитриос Калапотакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Димитриос Калапотакис
Δημήτριος Καλαποθάκης
гръцки журналист

Роден
1865 г.
Починал
27 май 1921 г. (56 г.)

Димитриос (Димитрис) Калапотакис (на гръцки: Δημήτριος Καλαποθάκης) е гръцки журналист, основател на Македонския комитет в Атина, и основен идеолог на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1862 година в Ареополи (Цимова), главния център на пелопонеската област Мани. В 1885 година основава във Волос вестника „Симеа“ (Знаме), който на следната година мести в Атина. От 1896 година издава вестник „Емброс“ (Напред), един от най-големите гръцки вестници като тираж. Калапотакис е секретар на видния гръцки политик и министър-председател Харилаос Трикупис.[1]

Карикатура на Калапотакис от Георгиос Рилос, „Естия“, 1898

В 1904 година Калапотакис оглавява Македонския комитет в Атина като председател на Висшия му съвет и организира началото на Гръцката пропаганда в Македония.[2] Списва „Общи указания за македонските чети от Висшия съвет на Македонския комитет“, в които определя борбата на андартите главно като антибългарска. Комитетът подкрепя андартското движение с доставка на оръжие от вътрешността на Гърция и набиране на доброволци от Крит и Мани.

През 1906 година андартския деец архиерей Фотиос Калпидис от Корча е убит от дейци на албанското или влашкото националноосвободително движение. Калапотакис прави грешка и пуска некролог във вестник „Емброс“ на костурския митрополит Германос Каравангелис, като след разкритието на грешката му е принуден да подаде оставка от ръководния пост в гръцкия македонски комитет[3].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Общи указания за македонските чети от Висшия съвет на Македонския комитет - от http://forum.skycode.com/

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Νικόλαος Μπουφίδης. Μια πρώτη προσέγγιση στη διαμάχη Λιβαδειάς-Θήβας
  2. Δημήτριος Καλαποθάκης
  3. Трайкова, Весела. Андартството в Солунския вилает през 1906 г., в: Военноисторически сборник, бр.4, 2011, стр.46
     Портал „Македония“         Портал „Македония