Димитриос Калапотакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитриос Калапотакис
Δημήτριος Καλαποθάκης
гръцки журналист

Роден
1865 г.
Починал
Димитриос Калапотакис в Общомедия

Димитриос (Димитрис) Калапотакис (на гръцки: Δημήτριος Καλαποθάκης) е гръцки журналист, основател на Македонския комитет в Атина, и основен идеолог на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Карикатура на Калапотакис от Георгиос Рилос, „Естия“, 1898 г.
Бюст в Солун

Роден е в 1862 година в Ареополи (Цимова), главния център на пелопонеската област Мани. В 1885 година основава във Волос вестника „Симеа“ (Знаме), който на следната година мести в Атина. От 1896 година издава вестник „Емброс“ (Напред), един от най-големите гръцки вестници като тираж. Калапотакис е секретар на видния гръцки политик и министър-председател Харилаос Трикупис.[1]

В 1904 година Калапотакис оглавява Македонския комитет в Атина като председател на Висшия му съвет и организира началото на Гръцката пропаганда в Македония.[2] Списва „Общи указания за македонските чети от Висшия съвет на Македонския комитет“, в които определя борбата на андартите главно като антибългарска. Комитетът подкрепя андартското движение с доставка на оръжие от вътрешността на Гърция и набиране на доброволци от Крит и Мани.

През 1906 година андартският деец архиерей Фотий Корчански е убит от дейци на албанското или влашкото националноосвободително движение. Калапотакис прави грешка и пуска некролог във вестник „Емброс“ на костурския митрополит Германос Каравангелис, като след разкритието на грешката му е принуден да подаде оставка от ръководния пост в гръцкия македонски комитет[3].

В 1953 година в Солун е издигнат негов бюст, дело на скулптора Михаил Томброс (1889 - 1974).[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Общи указания за македонските чети от Висшия съвет на Македонския комитет Архив на оригинала от 2016-03-05 в Wayback Machine.. www.forum.skycode.com.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Νικόλαος Μπουφίδης. Μια πρώτη προσέγγιση στη διαμάχη Λιβαδειάς-Θήβας
  2. Δημήτριος Καλαποθάκης
  3. Трайкова, Весела. Андартството в Солунския вилает през 1906 г., в: Военноисторически сборник, бр.4, 2011, стр.46
  4. Επισκευή και επανατοποθέτηση προτομών Μακεδονομάχων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. // Αντίβαρο, 2018-11-28. Посетен на 22 май 2022 г. (на гръцки)