Димитър Иванов (вентролог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Иванов
български вентролог и стендъп комик

Роден
22 юни 1985 г. (38 г.)

Националност България
Работилактьор
Актьорска кариера
Активност2008 – до днес
Значими ролиКапитан Джак в „Разкази от Бъчвата“
Театрални наградиГлавна мъжка роля на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ (2011)

Димитър Иванов – Капитана е първият български вентролог[1], стендъп комик, актьор и драматург.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 юни 1985 г. в Димитровград, в семейство на лекари. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Иван Богоров“ – Димитровград. След това продължава образованието си в София и завършва НАТФИЗ със специалност Актьорско Майсторство за куклен театър в класа на проф. Жени Пашова и доц. Петър Пашов през 2008 г.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Професионалното му развитие продължава с авторската пиеса „Разкази от Бъчвата“ (2010) – реж. Димитър Стефанов, с която успява да спечели Главна мъжка роля на международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ (2011)[2]. От 2012 г. е щатен актьор в трупата на Столичния куклен театър. Някои от по-значимите представления, в които е участвал са „Бурята“ по Уилям Шекспир – реж. Катя Петрова (спектакълът е отличен с награда Икар), „Жокер“ – реж. Петринел Гочев, „Красавицата и Звяра“ – реж. Елица Петкова, както и редица други спектакли за най-малките зрители.

През 2019 г. се явява в Кастинга за актьори в „Шоуто на Слави“ с хумористичен скеч с Бай Тъньо. Със своето представяне успява да привлече вниманието на журито и получава предложение от Слави Трифонов, в което водещият на шоуто се ангажира да плати изцяло разноските по обучението на Димитър по вентрилоквизъм в чужбина. По време на обучението си, Капитана получава теоретично и практическо съдействие от някои от най-добрите американски и словашки вентролози, които му помагат в усвояването на техниката на говорене без да мърда устните си. Така Димитър Иванов – Капитана се превръща в първия български вентролог и стендъп комик.

Още същата година, Капитана и куклата му Бай Тъньо тръгват на турне с първото си съвместно стендъп шоу „Беше ми 100лично“, което посещава 20 български града[3]. През 2020 г. той подготвя ново шоу „Образцов дом“, с което затвърждава позициите си в стендъп комедията и прави второ национално турне, в което са включени 24 града[4], а в шоуто се появява нова кукла с образа на Истерия Петрова, олицетворяващ българският държавен служител. Сериозен тласък за успеха на шоутата му оказват социалните мрежи, в които Капитана и Бай Тъньо набират голяма популярност[5].

През 2021 участва в първите национални награди за стендъп комедия в България „Златен микрофон“, на които печели Наградата на публиката и остава на почетната стълбичка в другите 2 категории Награда на гилдията и Награда на журито[6].

Театрални роли[редактиране | редактиране на кода]

  • Бурята
  • Разкази от Бъчвата
  • Жокер
  • Красавицата и Звяра

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дума. Първият български вентролог планира турне в над 20 града // Първият български вентролог планира турне в над 20 града. 19.06.2019. Посетен на 09.01.2021.
  2. Наградите на Пиеро 2011, „Култура“
  3. dnevnik.bg. Беше ми 100лично // Беше ми 100лично. 07.11.2019. Посетен на 08.01.2021.
  4. webcafe.bg, Наталия. Говорещият с кукли: Димитър Иванов-Капитана // Говорещият с кукли: Димитър Иванов-Капитана. 17.10.2020. Посетен на 08.01.2021.
  5. duma.bg, Альона. Димитър Иванов-Капитана: Вентрологията е смесица между изкуство и занаят // Димитър Иванов-Капитана: Вентрологията е смесица между изкуство и занаят. 16.10.2020. Посетен на 08.01.2021.
  6. Анита. Големият победител и стендъп комедиант на България е Георги Кючуков