Димитър Икономов (Кукуш)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за кукушкия деец на ВМОРО. За дойранския вижте Мицо Тенчев. За други хора на име Димитър Икономов вижте Димитър Икономов.

Димитър Икономов
български революционер
Роден

Образование Солунска българска мъжка гимназия

Димитър (Мицо) Течнов Икономов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Икономов е роден в град Кукуш, който тогава е в Османската империя, днес Килкис, Гърция. В 1898 година завършва с тринадесетия випуск Солунската българска мъжка гимназия[1] и става учител. Преподава в родния си Кукуш (1898–1899) и в Щип (1899–1900), като едновременно е и член на околийските комитети на ВМОРО. През 1901 година властите го арестуват, осъждат на 6 години и заточван. Амнистиран е в началото на 1903 година, но скоро отново получава нова 15-годишна присъда и е затворен в Куршумли хан в Скопие. В 1906 година е отново амнистиран и емигрира в Женева, Швейцария, където завършва стоматология. Работи като зъболекар в Скопие, а по-късно емигрира в САЩ.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кандиларовъ, Георги Ст. Българскитѣ гимназии и основни училища въ Солунъ (по случай на 50-годишнината на солунскитѣ български гимназии). София, Македонски Наученъ Институтъ, печатница П. Глушковъ, 1930. с. 95.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 64.
     Портал „Македония“         Портал „Македония