Димитър Кочооглу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Кочооглу
български общественик

Роден

Димитър Кочооглу или Кочоолу е български възрожденски общественик и участник в църковно-националните борби на българите в Източна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Кочооглу е роден в драмското село Просечен, тогава в Османската империя, днес Просоцани, Гърция. Дългогодишен кмет (мухтар) е на родното си село. Той е един от водачите на българската екзархийска партия в Драмско в борбата ѝ за установяване на българска просвета и църква и ликвидиране на ширещата се гъркомания.[1] След създаването на Българската екзархия през 1870 година, той поема ръководството на новосъздадената българска община в Просечен. Енергичен и деен, Кочооглу полага доста усилия за укрепването на българското църковно-училищно дело.[2] Подпомага финансово учителско дружество „Просвещение“ в Неврокоп със сумата от 200 гроша.[3] Синът му Константин Кочов също се занимава с обществена дейност.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шопов, А. Из живота и положението на българите във вилаетите, Пловдив, Търговска печатница, 1893, стр. 70.
  2. Кочов, Апостол. Църковно-училищнитe борби в Драмско. Списание „Македонски преглед“, год. V, книга 2, София, 1929, стр.100-101.
  3. Просветното дело в Неврокоп /Гоце Делчев/ и Неврокопско през Възраждането, София, 1979, стр.150.
  4. Обзор на архивните фондове, колекции и единични постъпления съхранявани в Български исторически архив, книга VIII: От фонд No. 601 до фонд No. 800. София, Народна библиотека „Кирил и Методий“, 1995. с. 195.
     Портал „Македония“         Портал „Македония