Димитър Пиронков (общественик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Пиронков.

Димитър Пиронков
български общественик

Роден
5 март 1940 г. (84 г.)

Учил вСофийски университет
Научна дейност
ОбластИстория
Работил вСОУ „Любен Каравелов“ в Копривщица
Паметници на културата в Копривщица
Министерство на културата
НаградиПочетен граждани на Копривщица

Димитър Георгиев Пиронков е български учител и общественик в град Копривщица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 5 март 1940 г. в семейство на юристи в град София. В периода 1948 – 1962 г. семейството е изселено по политически причини в Червен бряг, където завършва средно образование. През 1967 г. завършва Философско-историческия факултет на Софийския държавен университет.

От 1967 до 1972 г. е учител по история в СОУ „Любен Каравелов“ в Копривщица. От 1972 до 1987 г. е назначен за директор на Дирекция на музеите в града. Основният му принос са създадените по негова инициатива основен, научен и спомагателен фондове и цялостна картотека към фондо – и архивохранилището, свързани с музеите и паметниците на културата в града.[1]

Димитър Пиронков е автор на редица изследвания, пътеводители и дипляни, свързани с музеите и града. Изготвя концепции, тематични структури и тематични и експозиционни планове на музейните обекти. По негова инициатива се провеждат конференции, сесии и родови срещи, юбилейни тържества, свързани с историята и бита на копривщенци. Награден е със значка на Комитета за Култура, паметните медали „100 години от Априлското въстание“, „100 години от Освобождението на България“ и „1300 години българска държава“, медал „Кирил и Методий“II степен. Награден е и с медал на „Дружеството за разпространение на научни знания“.

От 1986 г. до пенсионирането си е експерт, главен експерт и началник отдел в Министерство на културата. През 2010 г. за приноса му към град Копривщица и във връзка със 70-годишнината му е удостоен със званието Почетен гражданин на град Копривщица.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кунка Неделева, „Човекът, който даде фаталния знак“, в. „Камбана“. Посетен на 20 февруари 2024.
  2. Предложение от колектива на Дирекция на Музеите за удостояване със звание „Почетен гражданин“, изх.№ 32/15 април 2010 – одобрено от ОбС Копривщица.
  • 50 години Дирекция на музеите Копривщица, стр. 4: Димитър Пиронков. Директор на Дирекция на музеите Копривщица, март 2006.