Добра Савова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Добра Савова
Родена
22 април 1932 г. (86 г.)
Стил народна музика
Глас сопран
Музикален издател Балкантон, Сънрайз Маринов
Свързани изпълнители Фолклорен ансамбъл „Варна“

Добра Савова е българска народна певица на песни от Добруджанската фолклорна област.

Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио Варна. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Прави записи и за Балкантон, Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залюбих, мамо, Еленка“, „Че кой ма дявол караше“ и др. Гласът ѝ се характеризира с мекота, топлота и богато, прецизно фразиране.

Добра Савова е носителка на множество награди от събори и надпявания (в Копривщица, на Агликина поляна) и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Наричана е едно от „златните гърла“ на Североизточна България, наред с певиците Верка Сидерова, Ева Георгиева, Калинка Вълчева и Соня Кънчева.

Песента „Мари Добро, гюл Добрано“, която е най-известна в изпълнение на Младен Енчев, е посветена на Добра Савова. Нейният автор (текст и музика) е Младен Енчев.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Есен се заесенява (2007)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България