Добромирци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Добромирци
На влизане в Добромирци
На влизане в Добромирци
Общи данни
Население646 души[1] (15 септември 2022 г.)
180 души/km²
Землище3,58 km²
Надм. височина360 m
Пощ. код6861
Тел. код03676
МПС кодК
ЕКАТТЕ21631
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кирково
Шинаси Сюлейман
(ДПС)
Кметство
   кмет
Добромирци

Айше Сюлейман

ДПС
Добромирци в Общомедия

Добромирци е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Добромирци се намира в планински район.

История[редактиране | редактиране на кода]

В местността „Чорбаджилар“ край селото се намират издигащи се и днес над земята останки от късноантична църква. На няколкостотин метра югозападно се виждат останки от друга църква, а на километър северозападно, на възвишението Папаз тепе, има останки от крепост и църква. Тези археологически обекти не са проучвани подробно, като според някои данни те може да са свързани с нелокализирания епископски център Севастополис.[2]

Народно читалище "Христо Ботев" с. Добромирци

Народно читалище "Христо Ботев" с. Добромирци, окр. Кърджалийски е основано през 1952 година от младежкото дружество на ДКМС. Първият читалищен секретар - библиотекар е Мухедин Алиев.

При основаването читалището се разполагало в една изселническа къща. Библиотеката започнала своята дейност с 1600 тома книги, които книги са били закупени от околийския комитет на ДСНМ - гр. Момчилград. Библиотеката има близо 1200 тома книги. Към края на 1954 година в библиотеката е имало 150 читателя, а от първи януари до 25 дек. 1977 година библиотеката имала 450 читатели. При основаването читалището не е разполагало с парични средства. В първите години читалището не е развивало никаква културно - масова дейност, а после организирала на изложби, обсъждане на филми и книги.

Читалищен секретар - библиотекар през периода 1977 - 1984 година е М.. А.....в. При основаването читалището се е разполагало в една изселническа къща. Библиотеката започнала своята дейност с 1600 тома книги, които били закупени от ОК на ДСНМ гр. Момчилград. При основаването читалището не разполагало с никакви парични средства и не развивало никаква културно - масова дейност. В последствие е разнообразна - организиране на изложби, читателски конференции, обсъждане на книги и филми, изнасяне на художествени програми, хореографски спектакли, куклен театър и други.

В началните години от дейността на читалището фондъд на библиотеката е бил малък, но постепенно се е увеличил.

Старото име на селото е Емирлер.[2]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението е почти изцяло мюсюлманско.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Всяка година с дарения от жители на селото се прави мевлид, на който се канят гости от съседни села и от чужбина.
  • По време на Рамазан байрам и Курбан байрам много жители се връщат в селото от гурбет, за да посрещнат празника със своите близки.
Скални гъби между селата Добромирци и Бенковски (Кърджалийска област)
  1. www.grao.bg.
  2. а б Димитров, Димитър. Християнските храмове по българските земи I-IX век. София, Фондация „Покров Богородичен“, 2013. ISBN 978-954-2972-17-4. с. 146.