Дойче Телеком

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дойче телеком
Търгувана като FWB: DTE
OTCQX: DTEGY
Индустрия Телекомуникации
Основана 1996
Седалище Бон, Германия
Служители 243 000 (септември 2005)
Продукти Фиксирана телефония
Мобилен телефон
Broadband Internet
IT услуги
Мрежови решения
Цифрова телевизия
Собственик Shareholder structure (2014)[1]
Уебсайт http://www.telekom.de
Дойче телеком в Общомедия

„Дойче Телеком“ (на немски: Deutsche Telekom) е телекомуникационна компания, основана в Бон, Германия. Тя е най-голямата телекомуникационна група в Германия и Европейския съюз.

Основана е през 1996 г., след като тогавашният държавен монополист „Германски пощи“ (на немски: Deutsche Bundespost) е приватизиран. Сред основните акционери са Германското правителство (32% от акциите през 2006 г.) и американската Blackstone Group (4,5%).

На 13 ноември 2006 г. „Дойче телеком“ посочва Рене Оберман за наследник на Кай-Уве Рике, който подава оставката си като главен изпълнителен директор 1 ден по-рано и 1 год. преди да изтече мандатът му.

Според анализатори Рике, който пък заменя на този пост в германския телеком свален директор през 2002 г., е упрекван, че не "ремонтира" „Дойче телеком“ достатъчно бързо, така че да удовлетвори американците от „Блекстоун Груп“ и правителството. Съкращенията, които той прави, влошават отношенията му с работниците, а само за 3 мес. в края на 2005 г. компанията губи 500 000 клиенти.

Холдинги[редактиране | редактиране на кода]

Всички подразделения на „Дойче телеком“ имат имена, започващи с "T-":'

  • T-Com, доствчик на фиксирани телефонни услуги
  • T-Mobile, мобилен оператор
  • T-Online, доставчик на Интернет
  • T-Systems, бизнес подразделение на компанията

„Дойче Телеком“ е представен в повече от 50 страни по света, като присъства на повечето важни пазари в Европа, Азия и Америка.

През 2005 г. компанията навлиза и в Източна Европа чрез унгарското си подразделение „Модьор Телеком“. След серия от сделки същата година унгарският телеком придобива компаниите „МакТел“ и „Мобимак“ (вече T-Mobile) в Република Македония, „Черногорски телеком“, „Орбител“ в България и Combridge в Румъния. През 2008 г. „Дойче телеком“ закупува 25% от гръцкия оператор OTE[[1]] с опция за закупуване на основния пакет през следващите години. По този начин компанията затвърждава присъствието си в Източна Европа вече и сред мобилните оператори с Cosmote в Гърция и Румъния, „Глобул“ в България и AMC в Албания.

През 2013 Дойче Телеком продава 70% от дъщерната си компания Scout24 Holding GmbH на компанията Hellman & Friedman за сумата от 2 милиярда евро. Извършването на сделката е осъществено в началото на 2014 година. В концерна Дойче Телеком компанията Scout24 се отвърждава най-вече с основна дейност на двата интернет портала ImmobilienScout24 и Autoscout24[2]

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Shareholder structure. // Deutsche Telekom. Посетен на 28 март 2015.
  2. Deutsche Telekom verkauft 70 Prozent an Scout24 an Hellman & Friedman, статия в офицялния сайт на компанията telekom.com от 21 ноември 2013 г.