Орбител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Орбител ЕАД
Orbitel logo.svg
Индустрия телекомуникация
Основаване 1997 г.
Закриване 2014 г.
Седалище София, България
Служители 130 (декември 2007)
Продукти Интернет доставчик, Изграждане на VPN, фиксирана телефония, селекция, ADSL, хостинг, e-mail, колокация
Собственик Спектър Нет
Уебсайт www.orbitel.bg

Орбител е дружество, съществуващо от 1997 г., телекомуникационен оператор с национални лицензии за глас, данни и радиорелеен пренос.

През 2001 година получава голяма чуждестранна инвестиция от ЕБВР и се превръща в един от водещите български интернет-доставчици. Орбител подпомага два проекта за българското интернет пространство и българската култура – „Словото“ (където е най-голямата онлайн сбирка на българска литература) и Хит.бг (най-голямата безплатна хостинг система в България), както и проявите на техно-културата в България.

В началото на дейността си Орбител подпомага и уеб-портала „Гювеч“, но при неизяснени обстоятелства се оттегля от този проект.

От 2005 г. Орбител започва да предлага пълноценна алтернатива на Българска телекомуникационна компания за фиксирани телефонни разговори и безплатен dial-up Интернет достъп. Същата година операторът печели лиценз за изграждане на WiMAX мрежа, но се отказва от изграждането, под предлог, че е икономически необосновано да се предлагат мобилни WiMAX услуги на честота 3,5 GHz.

На 29 ноември 2005 г. Орбител и Мадяр Телеком подписват споразумение за покупка на 100% от акциите на българската компания.

Към края на 2006 г. са изградени оптични трасета с Унгария, Турция и Македония, което дава възможност на оператора да предоставя високоскоростен международен Интернет и да осъществи директна свързаност с водещи текомуникационни компании за пренос на глас. Към момента телекомуникационната мрежа на компанията е директно свързана с над 30 чужди телекомуникационни оператора.

През юни 2006 г. Орбител стартира предлагането на услуга „Бг номер“, насочена към българите в чужбина, която предлага виртуален телефонен номер в 39 български града.

В края на 2007 г. Орбител завършва своята национална оптична мрежа. Тя е изградена на базата на DWDM технология и е част от дългосрочната стратегия на компанията за развитието си като ключов броудбанд оператор в страната. Опорната мрежа на Орбител има капацитет от 10 гигабита в секунда и покрива 23 града (90% от населението на страната). Година по-късно Орбител продава мрежата си на Новател.

Чрез своята национална пакетна мрежа, Орбител осигурява телекомуникационни решения в цялата страна. Предлага интегрирани комуникационни решения за телефонния, високоскоростен Интернет достъп и виртуални частни мрежи (VPN) в над 35 града. Осигурява услуги с добавена стойност - хостинг на сайтове, регистрация на домейни, корпоративна електронна поща и консултации.

През юни 2008 г. Орбител стартира предлагането на предлагането на първата алтернативна ADSL услуга в България под името ODSL. Услугата стартира в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Велико Търново, като скоростите на download са 6 & 12 мегабита, а upload-a достига 1 мегабит.

През ноември 2009 г. Спектър Нет придобива 100% от акциите на Орбител от Мадяр Телеком.[1] На 15 септември 2010 е обявено, че Спектър Нет от своя страна ще бъде закупена от Мобилтел.[2] От началото на 2012 година Орбител и Спектър Нет са изцяло вляти в структурата на Мобилтел.

Цензура[редактиране | редактиране на кода]

На 16 март 2007, в интервала между 12:30 и 17:00, изпълнявайки полицейско нареждане, Орбител, ограничава достъпа на интернет абонатите си до сайта АренаБГ. Филтрирането на чужд сайт под полицейски натиск, извършено от международните доставчици БТК, Орбител, Net Is Sat и ITD е прецедент в историята на Интернет в България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]