Долно Ряхово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Долно Ряхово
Общи данни
Население353 души[1] (15 март 2024 г.)
13,8 души/km²
Землище25,528 km²
Надм. височина30 m
Пощ. код7624
Тел. код08637
МПС кодСС
ЕКАТТЕ22798
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСилистра
Община
   кмет
Главиница
Неждет Джевдет
(ДПС; 2019)
Кметство
   кмет
Долно Ряхово
Фераим Юдаим
(ГЕРБ)

Долно Ряхово е село в Североизточна България. То се намира в община Главиница, област Силистра.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Долно Ряхово се намира на 48 км от Силистра и на 23 км от Главиница. Населението на Долно Ряхово е 457жители (01.02.2011 г.НСИ).

История[редактиране | редактиране на кода]

Крайбрежието на река Дунав е привличало хората още от най-древни времена. В района на с. Долно Ряхово са открити палеолитни находища още от 800 000 – 12 000 г. пр. н. ера – предимно кремъчни оръдия на труд – брадви, стъргалки и остриета за обработка на кожи, кост и дърво. Находките в местността Изворите между Долно Ряхово и Малък Преславец говорят за наличието на култура от среднокаменната епоха – епипалеолит (от 12000 до 7000 г. пр. н. ера). В местността Лясковица до селото са открити следи от тракийско селище на гетите. Римската империя също е оставила своя отпечатък – римски път и каменна крепост. Археологическият материал доказва, че от дълбока древност местността е била населена, и основният поминък на населението е бил земеделие, скотовъдство и риболов. Многобройните набези на печенези, узи, кумани и други варварски племена през 11 век принуждават местното население да изостави селището. То отново е възродено, според преданията – първоначално от турци. Предполага се, че първите българи са се заселили там през 1880 г., през същата година около 80 черкезки семейства се изселват. От същата година започва и Летописната книга на селото.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На север от селото близо до река Дунав по пътя за село Дунавец се намира паметник на четата на Панайот Хитов преминала Дунава със знаменосец Васил Левски

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

събор на селото е 28.08

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]