Звенимир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Звенимир
Село Звенимир на фона на обширните горски масиви
Село Звенимир на фона на обширните горски масиви
Общи данни
Население401 души[1] (15 март 2024 г.)
40,5 души/km²
Землище9,904 km²
Надм. височина213 m
Пощ. код7644
Тел. код08693
МПС кодСС
ЕКАТТЕ30507
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСилистра
Община
   кмет
Главиница
Неждет Джевдет
(ДПС; 2019)
Кметство
   кмет
Звенимир
Tезджан Юмер
(ДПС)
Адрес кметство
ул. „Осма“ 9
Звенимир в Общомедия

Звенимир е село в Североизточна България. То се намира в община Главиница, област Силистра.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Звенимир се намира на 64,6 км от областния център Силистра, на 14,4 км от град Главиница, на 28,7 км от град Дулово, на 39,8 км от Тутракан и на 18,3 км от град Исперих. Селото се намира на 387 км от столицата София, на 154 км от град Букурещ и на 29 км по въздушен път от река Дунав.

Звенимир попада на територията на историко-географските области Лудогорие и Южна Добруджа

Населението на Звенимир е 370 души (1 февруари 2011 г. НСИ).

Климатът е умереноконтинентален с много студена зима и горещо лято. Районът е широко отворен на север и на североизток. През зимните месеци духат силни, студени североизточни ветрове, които предизвикват снегонавявания. По време на снежна буря през месеците януари и февруари, североизточните ветрове достигат скорост от 90 – 100 км/ч. През лятото често явление е появата на силни сухи ветрове, които пораждат ерозия на почвата. Средногодишната температура е около 10 – 11 °C.[2] През летните месеци, температурите достигат до +40 C, а през зимата до -30 C. Снежната покривка в района се задържа сравнително дълго – около 60 дни в годината. Годишната сума на валежите е около 550 – 600 мм. Преобладаващата надморска височина е от 189 до 213 м.

Почвите са плодородни – черноземи. Отглежда се главно пшеница, царевица и слънчоглед. В овощните градини край селото се отглеждат сини сливи и кайсии.

Малка част от защитената местност "Айкъръ орман" между селата Звенимир и Падина

Селото е заобиколено от обширни и много гъсти гори, в които животинският свят е много богат. Срещат се благороден елен, елен лопатар, дива свиня, сърна, чакал, дива котка, лисица, муфлон и много други видове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Звенимир е съставено от 2 села – Авдулар и Айваткьой. През Османския период, след Освобождението и по време на румънското управление селото носи името Авдулар. От 1913 до 1940 година, селото попада в границите на Кралство Румъния, която тогава окупира Южна Добруджа. В периода между 1913 и 1940 г. село Авдулар попада в община Аккадънлар (дн. Дулово), окръг Дуростор (днешна Силистра). Според преброяването, проведено през 1934 г., населението на Авдулар възлиза на 276 жители. По силата на Крайовската спогодба селото е върнато на България през 1940 г. Със заповед МЗ № 2191/обн. 27 юни 1942 г. селото се преименува на Звенимир.

След 1944 година Звенимир е съставно село към селски общински съвет в Паисиево, от 1956 г. – към селски общински съвет в Зебил, а от 1979 г. – към селищна система и по-късно община с център Главиница. Пре периода 1971 – 1979 г. Звенимир е селски общински център със съставни села Вълкан, Зебил и Листец.

Народно начално училище „Георги Димитров“ – с. Звенимир действа от 1944 до 2008 г. ТКЗС „Съгласие“ в селото е учредено през 1955 г.[3]

Религии и етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Звенимир е съставено изцяло от етнически турци, които изповядват религията ислям.[4]

В територията на селото има две джамии.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В селото се развива предимно земеделска дейност от земеделска кооперация „Айват-93“. Основната ѝ дейност е производство и реализация на зърнени и технически култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и др. Също така кооперацията има фурна на територията на селото, която се занимава с производството на хлебни изделия.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Кметство Звенимир – Адрес: с. Звенимир, ул. „Осма“ № 09, обл. Силистра
  • Народно читалище „Светлина-1960“ – Създадено през 1950 г. Адрес: с. Звенимир, ул. „Осма“ № 09, обл. Силистра
  • АПМП-ИП Д-р Милен Бобчев, – Адрес: с. Звенимир ул.„Втора“ №47, обл. Силистра[5]

Природни забележителности и културни редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В селото има новоизграден кът за отдих, наречен „Дере Кулак“. В територията на селото има и два живописни парка. В землището на селото растат и три вековни дървета от вида цер на възраст около 250 години.[6]

Всяка година се чества празникът на селото на 1 май. Канят се културни дейци от съседни села (в програмите са включени народни танци, песни, обичаи и състезания).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]