Душко Наумовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за комунистическия партизанин. За режисьора вижте Душан Наумовски.

Душко Наумовски
югославски партизанин
Роден
Починал
1961 г. (40 г.)

Душан (Душко) Наумовски (на македонска литературна норма: Душко Наумовски) е югославски партизанин, деец на НОВМ. Прието е символично, че той изстрелва първия куршум срещу българските власти във Вардарска Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родителите му са сърбомани от Плетвар, Прилепско, които още по турско време се преселват в Сърбия, където по-късно се ражда Душан. На шестгодишна възраст, след като баща му завършва Селскостопанския факултет в Загреб, той се завръща със семейството си в Прилеп. След като баща му получава работа в Земеделското училище в Битоля, той и семейството му се преместват в Битоля. В Битолската гимназия Душко става член на СКОЮ. Той също живее за кратко в Тетово. Поради анексията на Вардарската бановина от България по време на Втората световна война, Наумовски се присъединява към комунистическата съпротива. На 11 октомври 1941 г. вечерта, заедно с група нелегални участва в атаката на полицейския участък в града. При акцията Душко застрелва по време на разговор стражаря Петър Колев от с. Смилево, Битолско. Колев не подозира нищо, понеже познава Наумовски и е приятел на баща му. Той е наскоро мобилизиран, семеен с 3 деца.

Самият Наумовски определя по-късно постъпката си като идеологически мотивиран и силно противоречив акт. Впоследствие, тази акция е обявена за начало на антифашистката борба и за официален празник в Югославската Народна Република Македония. Датата остава официален празник и в създадената през 1991 г. Република Македония. Фактът, че Наумовски е от сърбоманско семейство, а убитият стражар е от Македония, а не от старите предели на България, остава публична тайна и е премълчаван и до момента.

Наумовски изпада в силен стрес от постъпката си. По-късно е арестуван от българската полиция и е осъден от военен съд. Избягва смъртна присъда поради това, че е непълнолетен. Лежи в затворите в Прилеп, Битоля и Скопие. В затвора попада в една килия с Лазар Колишевски, който е в тежко състояние, и с действията си успява да му спаси живота. След това двамата се сближават. През есента на 1944 г. е освободен от новите власти. Изпратен е в школа в Белград, където се подготвя за кадър на народната милиция. Започва работа в МВР, но е обвинен в противозаконно отнемане на скъпоценности при изпълнение на служебните си задължения. Лежи осем месеца в затвора, след което е освободен по нареждане на Колишевски. След това е уволнен от МВР и започва работа като актьор в Прилепския театър. Впоследствие е назначен за директор на театъра в Битоля. Поради случая с кражбата на бижута името му остава неизвестно в комунистическа Югославия и той не е награждаван с партизански отличия, нито е провъзгласен за народен герой.

През 1961 г. катастрофира близо до Прилеп и така завършва жизненият му път.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония