Сърбомани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йован Бабунски, един от най-известните сърбомански войводи в Македония

Сърбомани (на македонска литературна норма: Србомани) е термин, използван в България и Република Македония за обозначаване на онези жители на географските области Македония и Поморавието, които имат български етнически произход, но които са избрали сръбството за своя национална ориентация. Така терминът е синонимен на сърбеещи се. В Република Македония често, а понякога и в България, се използва и терминът сърбофили (на македонски книжовен език Србофили). В Сърбия за тези хора се използва терминът южни сърби или южносърбиянци.

Сърбоманството се появява в Поморавието в средата, а в Македония в края на 19 век и е плод на Великосръбската доктрина и усилена сръбска културна, а по-късно и въоръжена пропаганда.[1]

Днес в България като сърбомани най-често са обозначавани хората в Република Македония, приемащи безусловно македонизма за своя национална доктрина. Това са онези представители на македонската нация, които отричат българските си корени, и чиято идентичност се изгражда на базата на силна българофобия и нескрита сърбофилия.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, 1992.