Санджак (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Санджак.

Санджак
Карта на Санджак на териториите на Сърбия и Черна гора

Санджак е историко-географска и етнографска област в Сърбия и Черна гора, административно е разделена между двете държави в 12 общини:

Сърбия:

Черна гора:

Най-големият град в областта е Нови пазар- 54 604 души (2002), други по-големи градове са: Плевля- 21 377 души (2003) и Прибой- 19 600 души. В Сърбия, общините Нови Пазар и Тутин са част от Рашки окръг, а общините Сиеница, Приеполе, Нова Варош и Прибой са част от Златиборски окръг.

Етнически групи[редактиране | редактиране на кода]

Около половината от населението на Санджак са бошняци и мюсюлмани, а другата половина сърби и черногорци. В Санджак живеят и малък брой албанци, цигани и други.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1180 г. на територията на днешния Санджак е основана сръбската държава Велико княжество Сърбия, чието средище е бил град Рас, находящ се недалеч югозападно от днешния Нови Пазар.

Терминът санджак обозначава административно-териториална единица в рамките на Османската империя. На територията на днешната област е образуван Новопазарския санджак, откъдето областта добива съвременното си наименование.

След установяването на границите на съставните републики на СФРЮ (1945 г.) Санджак е разделен между Сърбия и Черна гора. Така областта губи териториалната си единност. Северната и южната част на Санджак започват да гравитират към собствените си републикански центрове в икономически, транспортен и в политически план.

След влошаването на отношенията между Сърбия и Черна гора, административната линия, разделяща ги дотогава, добива характеристиките на държавна граница.

След образуването на Херцеговина през 15 век, в обхвата ѝ са влезли територии от три днешни Санджашки общини – Плевля от Черна гора и Приеполе и Прибой от Сърбия (населени със сърби и черногорци), така че в някои случаи се среща отнасянето на части от Санджак към съседната Херцеговина.

География[редактиране | редактиране на кода]

На изток Санджак обхваща Рашки окръг, а на запад южните дялове на планината Златибор в областта Стари Влах. На югозапад Санджак (Плевля) граничи с Херцеговина.

Санджашките общини Плав, Андриевица, Беране, Биело поле от Черна гора, и Приеполе и Прибой от Сърбия, влизат в Полимието.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Сърбия“         Портал „Сърбия