Милойко Веселинович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милойко Веселинович
Милојко Веселиновић
сръбски дипломат

Роден
Починал
Карта на сръбското етническо землище от Милойко Веселинович

Милойко В. Веселинович (на сръбски: Милојко Веселиновић или Milojko Veselinović) e виден сръбски учен, професор, филолог историк, дипломат и публицист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Веселинович е роден в 1850 година в алексинашкото село Ясене, Сърбия.[1] На 15 години майка му го отвежда в манастира „Свети Роман“, за да стане калугер. Когато е отворена реалната гимназия в Алексинац и учениците завършили основните училища в окръга, а също и манастирските ученици са записани в нея и сред тях и Милойко Веселинович. Шести клас на гимназията завършва в Белград, където се запознава с националния и просветен деец, сърбоманина от Македония, Коста Шуменкович и Милош Милоевич. Въодушенен от идеите им, заминава за Враня, който още е в Османската империя и става сръбски учител. След завръщането си в Белград се записва във Философския факултет на Великата школа, но учението му е прекъснато от Сръбско-турската война в 1876 г. Във войната командва Копаонишкия батальон, след това е в Доброволческата дружина на Милоевич в Рашка, а след това в Моравско-добричката дружина. Участва и във Сръбско-турската война (1877-1878).

Още като студент започва да публикува. В 1886 година основава вестника „Сръбство“ (Српство), в който пишат много значими автори от епохата. На 24 август/6 септември 1886 година е сред основателите на сръбското пропагандно дружество „Свети Сава“ в Белград,[2] като е член на главния комитет, а по-късно управител на дружествения пансион и Светосавското вечерно училище. Активен автор е в списанието на дружеството „Братство“.

Изпратен е на дипломатическа служба в Османската империя. Първоначално е служител в цариградското посолство. От 1897 до 1899 година е сръбски консул в Битоля и подпомага активно сръбската пропаганда в Македония.[3] Завършва дипломатическата си кариера като сръбски консул в Скопие в 1903 година.

Умира през февруари 1913 година в манастира „Свети Роман“ край Джунис, Сърбия.[1][4]

Милойко Веселинович е известен и с една карта предназначена за Берлинския конгрес, според която цялото българско землище на запад от ятовата граница със София и Шоплука е сръбско.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Миливое Василевич битолски сръбски консул
(1897 – 1899)
Иван Иванич
     Портал „Македония“         Портал „Македония