Направо към съдържанието

Държавно устройство на Исландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

От 17 юни 1944 г. Исландия е независима парламентарна република.

На изборите от април 2009 г. най-много гласове взима Социалдемократическата партия – 29,79%, следвана от Партията на независимостта – 23,7%, Ляво-Зелено движение – 21,68% и Партията на напредъка – 14,8%.

Изпълнителна власт[редактиране | редактиране на кода]

Исландия е конституционна република с многопартийна система. Държавният глава е президентът. Изпълнителната власт се упражнява от правителството. Исландия е може би най-старата парламентарна демокрация в света, а Парламентът Алтинг е създаден през 930 г. Законодателната власт е на Парламента и на президента. Съдебната власт е независима от изпълнителната и законодателната власт.

Всяка четвърта година избирателите избират, тайно 63 представители в Алтиги. Всеки, който има право да гласува, с изключение на председателя и съдиите от Върховния съд, може да се кандидатира за парламент. След всеки избор президентът дава на лидера на политическа партия правомощието да сформира кабинет, обикновено започвайки от лидера на най-голямата партия. При неуспех; президентът ще поиска от друг лидер на политическа партия да сформира правителство.

Кабинет на министрите остава на власт до образуването на следващите общи избори или ново правителство. Министрите седят в Алтинг, но само избраните имат право да гласуват в парламента.

Президентът се избира чрез пряко гласуване с мандат от четири години, без срок.

Съдебната власт се носи от Върховния съд и окръжните съдилища.

Президент[редактиране | редактиране на кода]

Държавен глава е президентът Гвудни Йоуханесон, който е шестият президент на републиката. Президентът се избира на тайни, преки избори на всеки 4 години. Той назначава и освобождава министрите и висшите чиновници и представлява Исландия пред света.

Министър-председател[редактиране | редактиране на кода]

Министър-председател е Катрин Якобсдоутир, встъпила в длъжност през ноември 2017 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]