Държавно устройство на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

България е единна парламентарна република с ясно изразено разделение на властите. Основен закон в България е конституцията, приета през 1991 година.[1]

Приложението и изпълнението на законите постоянно се използва и налага от контролни и правовите органи, с подходящо образование за целта - органите на МВР и държавен съд, а актуализации и корекции се правят само чрез всеобщо мнозинство и одобрение при парламентарно гласуване на предварително предложение по точка, алинея или параграф. Ето "списък със законите в Република България".

Държавни институции[редактиране | редактиране на кода]

Държавна институция / помощен орган Име От Мандат
Президент на България Румен Георгиев Радев 22 януари 2017 първи
Вицепрезидент на България Илияна Малинова Йотова 22 януари 2017 първи
Министър-председател на България Бойко Методиев Борисов 4 май 2017 трети
Председател на Народното събрание на България Цвета Вълчева Караянчева 17 ноември 2017 първи
Председател на Конституционния съд на България Борис Владимиров Велчев 16 ноември 2015 първи
Главен прокурор на България Сотир Стефанов Цацаров 21 декември 2012 първи

Президент[редактиране | редактиране на кода]

Националната гвардия пред Президентството

Президентът се избира пряко за 5-годишен срок с право на едно преизбиране. Той е държавен глава, върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и председател на Консултативния съвет за национална сигурност. Макар да не притежава законодателна власт или инициатива, президентът има право да върне законопроект за преразглеждане, въпреки че парламентът може да отхвърли ветото с обикновено мнозинство при гласуване. В дейността си се подпомага от вицепрезидент.

Изпълнителна власт[редактиране | редактиране на кода]

Министерски съвет[редактиране | редактиране на кода]

Министерският съвет е основен орган на изпълнителната власт в Република България. Той е съставен от министър-председател, заместник министър-председатели и членове – ресорни министри.

Законодателна власт[редактиране | редактиране на кода]

В България законодателната власт се осъществява посредством Народното събрание. В него участват 240 депутати, които се събират на парламентарни заседания, за да предлагат, обсъждат и гласуват евентуални промени в законите.

Народно събрание[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на парламента (народното събрание)

Българският еднокамарен парламент, наречен Народно събрание, се състои от 240 депутати, избирани за срок от 4 години. Гласува се за списъци от кандидати на партии или коалиции за всеки от 31-те многомандатни избирателни района. За да бъде представена в Народното събрание, дадена партия или коалиция трябва да спечели най-малко 4% от гласовете.

Народното събрание отговаря за приемането на закони, одобряването на държавния бюджет, насрочването на президентски избори, избора и отзоваването на министър-председателя и другите членове на Министерския съвет, обявяването на война, разполагането на войски извън България и ратифицирането на международни договори и споразумения.

Съдебна система[редактиране | редактиране на кода]

Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите и страната. Висшият съдебен съвет на България се състои от 25 членове, които се избират за срок от 5 години. За да се осъществи ефективно управление на страната, държавата извършва административно-териториално деление, като се определят границите на така наречените административно-териториални единици. В исторически план това деление е претърпявало редица изменения.

Правосъдието в България се осъществява от:

По Конституция към съдебната власт се числят и Прокуратурата и Следствието.

Конституционен съд[редактиране | редактиране на кода]

Конституционният съд на България (КС) е създаден с българската конституция от 1991 г. Той отговаря при запитване по съобразността с конституцията на законите и другите актове на Народното събрание и указите на президента.

Местно самоуправление[редактиране | редактиране на кода]

В РБ се балансира държавната политика по места (областите) с местното самоуправление. Основна административно-териториална единица е общината. Към 2010 г. има 264 общини.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Карта на областите в България

Административното деление в България е двустепенно – общини и области.

От 1999 г. Република България административно е разделена на 28 области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Област София-град, област София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Всички те са наименувани на областния си център, като самата столица образува отделна област. Преди това, от 1987 г. до 1999 г. страната е била разделена на 9 области.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Закони:

|}|}|}