Росен Желязков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Росен Желязков
български юрист
1 юни 2023 г.
Роден
5 април 1968 г. (55 г.)

Учил вСофийски университет
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   XLVIII НС   XLIX НС   

Росен Димитров Желязков е български юрист, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 20 септември 2018 до 12 май 2021 година, заместник-председател на XLVIII народно събрание[1], председател на XLIX народно събрание. Изборът на Желязков идва на третото поред събиране на парламента, след като депутатите не успяват да изберат председател. Първите две политически сили (ГЕРБ И ПП-ДБ) постигат съгласие Желязков да оглави парламента за срок от три месеца, а председател на правната комисия да бъде представител на ПП-ДБ. След три месеца, ако все още НС съществува, човек от ПП-ДБ да застане начело на парламента, а от ГЕРБ - на правната комисия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

[2]Роден е на 5 април 1968 г. в София. Завършва магистратура по право в Софийския университет.

През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район „Средец“ на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник.

От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право.

Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община.

В периода 2003 – 2009 г. е секретар на Столична община.

От 2011 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет.

От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година с мандат до април 2021 г.

На 19 април 2023 е избран за председател на XLIX народно събрание. Избран е с 136 гласа за (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН) срещу 0 гласа против и 94 гласа въздържали се („Възраждане“, ДПС и БСП). Първоначално идеята е, да председателства парламента 3 месеца и да извърши ротация с Н. Минчев - на 19 юли.[3] Впоследствие ръководствата на ПП-ДБ и ГEРБ-СДС взимат решения ротацията да се осъществи, когато стане ротацията на Н.Денков с М.Габриел, т.е. след девет месеца[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]