Емил Караниколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емил Караниколов
Министър на икономиката на България
Мандат 4 май 2017 – 24 юли 2020
Назначен от 44 Народно събрание
Президент
2017 – Румен Радев
Министър-председател
2017 – Бойко Борисов
Предшественик Божидар Лукарски
Наследник Лъчезар Борисов
Лични данни
Роден
Националност българин
Религия източно православие
Родства Любен Караниколов
Полит. партия Обединени патриоти
Университет УНСС
Професия юрист
Портал Портална икона Политика
Емил Караниколов в Общомедия

Емил Любенов Караниколов е български юрист, роден през 1980 г. в София. Той е министър на икономиката в третото правителството на Бойко Борисов от 2017 г. до 2020 година.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Емил Караниколов е роден в София, завършил е 119-о СOУ „Михаил Арнаудов“. В представената официална биография пред обществеността и медиите – по време на неговото номиниране за министър на икономиката се твърди, че е завършил право при УНСС през 2001[2]. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21 г. да се завърши 6-годишно обучение по право, което поставя под съмнение юридическото му образование. В качената след това биография на уеб страницата на Министерството на икономиката липсва информация за година на завършване, като е добавена информация, че по-късно се е сдобил с допълнителна следдипломна квалификация по финансов мениджмънт в същия университет[3]. Започва кариерата си в Столична община, като в началото на 2010 г. става директор на специализираната администрация в Областна управа – София. От май 2011 година е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол [4], като преди да стане министър на икономиката, никога не е бил част от частния сектор.

В Третото правителство на Бойко Борисов влиза от квотата на „Обединени патриоти“, предложен е от партия „Атака“.

Предполагаеми връзки с Делян Пеевски[редактиране | редактиране на кода]

Името на Емил Караниколов се свързва с депутата и бизнесмен – Делян Пеевски още от номинирането му за министър. Причините са, че именно Емил Караниколов извършва сделките по продажбата на Булгартабак и Дипломатическия клуб в ролята си на шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол[5]. След назначаването му за министър на икономиката, името на Караниколов се свързва с Делян Пеевски, покрай внасянето на поправките в Закона за държавната собственост (ЗДС) от ведомството на Емил Караниколов през депутат, без знанието на правителството.[6] Сериозна причина за предполагане на близки връзки между Емил Караниколов и Делян Пеевски е и отнемането на лиценза на оръжейната компания „Емко“, като част от войната „Eмко“-„Дунарит“ между Делян Пеевски и Цветан Василев[7]. Делян Пеевски и Емил Караниколов са съученици от 119 СОУ и са родени в една и съща година. Емил Караниколов признава, че са учили заедно, но отрича да познава Делян Пеевски лично[8].

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Емил Караниколов е син е на професор Любен Караниколов. Женен е за Мария Караниколова, двамата имат две дъщери – Андреа и Ема.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Божидар Лукарски министър на икономиката (4 май 2017 – …) -