Емил Караниколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емил Караниколов
Министър на икономиката на България
Мандат4 май 2017 – 24 юли 2020
Назначен отXLIV народно събрание
Президент
2017 –Румен Радев
Министър-председател
2017 –Бойко Борисов
ПредшественикБожидар Лукарски
НаследникЛъчезар Борисов
Лична информация
Роден
3 юни 1980 г. (43 г.)
Националностбългарин
Религияизточно православие
РодстваЛюбен Караниколов
Полит. партияОбединени патриоти
ОбразованиеУНСС
Професияюрист
Портал Портална икона Политика
Емил Караниколов в Общомедия

Емил Любенов Караниколов е български юрист, роден през 1980 г. в София. Той е министър на икономиката в третото правителството на Бойко Борисов от 2017 г. до 2020 година.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Емил Караниколов е роден в София, завършил е 119-о СOУ „Михаил Арнаудов“. В представената официална биография пред обществеността и медиите – по време на неговото номиниране за министър на икономиката се твърди, че е завършил право при УНСС през 2001[2]. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21 г. да се завърши 6-годишно обучение по право, което поставя под съмнение юридическото му образование. В качената след това биография на уеб страницата на Министерството на икономиката липсва информация за година на завършване, като е добавена информация, че по-късно се е сдобил с допълнителна следдипломна квалификация по финансов мениджмънт в същия университет[3]. Започва кариерата си в Столична община, като в началото на 2010 г. става директор на специализираната администрация в Областна управа – София. От май 2011 година е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол [2], като преди да стане министър на икономиката, никога не е бил част от частния сектор.

В Третото правителство на Бойко Борисов влиза от квотата на „Обединени патриоти“, предложен е от партия „Атака“.

Предполагаеми връзки с Делян Пеевски[редактиране | редактиране на кода]

Името на Емил Караниколов се свързва с депутата и бизнесмен – Делян Пеевски още от номинирането му за министър. Причините са, че именно Емил Караниколов извършва сделките по продажбата на Булгартабак и Дипломатическия клуб в ролята си на шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол[4]. След назначаването му за министър на икономиката, името на Караниколов се свързва с Делян Пеевски, покрай внасянето на поправките в Закона за държавната собственост (ЗДС) от ведомството на Емил Караниколов през депутат, без знанието на правителството.[5] Сериозна причина за предполагане на близки връзки между Емил Караниколов и Делян Пеевски е и отнемането на лиценза на оръжейната компания „Емко“, като част от войната „Eмко“-„Дунарит“ между Делян Пеевски и Цветан Василев[6]. Делян Пеевски и Емил Караниколов са съученици от 119 СОУ и са родени в една и съща година. Емил Караниколов признава, че са учили заедно, но отрича да познава Делян Пеевски лично[7].

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Емил Караниколов е син е на професор Любен Караниколов. Женен е за Мария Караниколова, двамата имат две дъщери – Андреа и Ема.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. parliament.bg
  2. а б dariknews.bg
  3. www.mi.government.bg // Архивиран от оригинала на 2017-08-28. Посетен на 2017-08-28.
  4. www.mediapool.bg
  5. www.capital.bg
  6. old.segabg.com // Архивиран от оригинала на 2018-10-11. Посетен на 2018-10-10.
  7. www.capital.bg
Божидар Лукарски министър на икономиката (4 май 2017 – …) -