Емил Караниколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емил Караниколов
Министър на икономиката на България
Мандат от 4 май 2017
Назначен от 44 Народно събрание
Президент
2017 – 2022 Румен Радев
Министър-председател
2017 – Бойко Борисов
Предшественик Божидар Лукарски
Лични данни
Роден
Националност българин
Религия източно православие
Родства Любен Караниколов
Полит. партия Обединени патриоти
Университет УНСС
Професия юрист
Портал Портална икона Политика
Емил Караниколов в Общомедия

Емил Любенов Караниколов е български юрист, роден през 1980 г. в София. Той е министър на икономиката в третото правителството на Бойко Борисов от 2017 г[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Емил Караниколов е роден в София, завършил е 119-о СOУ „Михаил Арнаудов“. В представената официална биография пред обществeността и медиите – по време на неговото номиниране за министър на икономиката се твърди, че е завършил право при УНСС през 2001[2]. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21г. да се завърши 6 годишно обучение по право, което поставя под съмнение юридическото му образование. В качената след това беография на уеб страницата на Министерството на икономиката липсва информация за година на завършване, като е добавена информация, че по-късно се е сдобил с допълнителна следдипломна квалификация по финансов мениджмънт в същия университет[3]. Започва кариерата си в в Столична община, като в началото на 2010 г. става директор на специализираната администрация в Областна управа – София. От май 2011 година е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол [4], като преди да стане министър на икономиката, никога не е бил част от частния сектор.

В Третото правителство на Бойко Борисов влиза от квотата на „Обединени патриоти“, предложен е от партия „Атака“.

Предполагаеми връзки с Делян Пеевски[редактиране | редактиране на кода]

Името на Емил Караниколов се свързва с депутата и бизнесмен – Делян Пеевски още от номинирането му за министър. Причините са, че именно Емил Караниколов извършва сделките по продажбата на Булгартабак и Дипломатическия клуб в ролята си на шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол[5]. След назначаването си за министър на икономиката името на Караниколов се свързва с Делян Пеевски, покрай внасянето на поправките в Закона за държавната собственост (ЗДС) от ведомството на Емил Караниколов през депутат, без знанието на правителството.[6] Сериозна причина за предполагане на близки връзки между Емил Караниколов и Делян Пеевски е и отнемането на лиценза на оръжейната компания „Емко“, като част от войната „Eмко“-"Дунарит" между Делян Пеевски и Цветан Василев[7]. Делян Пеевски и Емил Караниколов са съученици от 119 СОУ и са родени в една и съща година. Емил Караниколов признава, че са учили заедно, но отрича да познава Делян Пеевски лично[8].

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Емил Караниколов е син е на професор Любен Караниколов. Женен е за Мария Караниколова, двамата имат две дъщери – Андреа и Ема.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Божидар Лукарски министър на икономиката (4 май 2017 – …) -