Политика и държавно устройство на Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Украйна е демократична полупрезидентска република с многопартийна система. Изпълнителната власт е на Президента и Кабинета на министрите, законодателната – на парламента (Върховна рада). Народът избира парламент и президент. Парламентът гласува министър-председателя и правителството. Кандидатурата на министър-председателя е предложена от президента. Действащата конституция е приета през юни 1996 г.

Учени са определяли политическата система на Украйна като „слаба, разделена на фракции, силно персонализирана и идеологически пуста, докато съда и медиите не успяват да държат политиците отговорни“ (Тарас Кузио, 2009).[1][2][3] Украинските политици са категоризирани като „прекалено централизирани“ в своите политически възгледи, което е разбирано като наследство едновременно от Съветска Украйна и от страха от сепаратизъм.[2][4]

Президент[редактиране | редактиране на кода]

Президентът се избира чрез преки избори за срок от пет години. Президентът предлага министър-председателя, който трябва да бъде гласуван от парламента.

Позиция Име Партия От
Президент Володомир Зеленски Слуга на народа 20 май 2019
Министър-председател Денис Шмигал Безпартиен 4 март 2020

Парламент[редактиране | редактиране на кода]

Украинският парламент (наречен Върховна рада) е еднокамерен, състои се от 450 души, избира за срок от пет години чрез пропорционална система по партийни списъци. Парламентът изготвя законите, ратифицира международните договори и се занимава с одобрението на бюджетите. Председателят на парламента е вторият представител на държавата, след президента на Републиката и преди министър-председателя.

Политически партии[редактиране | редактиране на кода]

Избори[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]