Политика и държавно устройство на Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Украйна е полупрезидентска демократична република с многопартийна система. Изпълнителната власт е на Кабинета на министрите, законодателната - на Парламента (Върховна рада). Премиерът и самият кабинет се излъчват от президента, като парламентът ги одобрява, съответно за парламент и президент има общи избори. Действащата конституция е приета през юни 1996 г.

Учените определят политическата система на Украйна като "слаба, разделена на фракции, силно персонализирана и идеологически пуста, докато съда и медиите не успяват да държат политиците отговорни" (Тарас Кузио, 2009).[1][2][3] Украинските политици са категоризирани като "прекалено централизирани" в своите политически възгледи, което е разбирано като наследство едновременно от Съветска Украйна и в същото време предизвикато от страха от сепаратизъм.[2][4]

Президент[редактиране | редактиране на кода]

Президентът се избира чрез преки избори за срок от пет години. Президентът назначава министър-председателя, който трябва да бъде одобрен от Парламента.

Позиция Име Партия От
Президент Виктор Янукович Партия на регионите 25 февруари 2010
Министър-председател Микола Азаров Партия на регионите 11 март 2010

Политически партии[редактиране | редактиране на кода]

Украинският Парламент (наречен Верховна рада) е еднокамерен, той се състои от 450 души, избирани за срок от пет години чрез пропорционално гласуване. Парламентът изготвя законите, ратифицира международни договори и в частност се занимава с одобрението на бюджетите. Председателят на парламента е вторият представител на държавата, след президента на Републиката и преди министър-председателя.

Политически партии[редактиране | редактиране на кода]

Наша Украйна[редактиране | редактиране на кода]

"Наша Украйна" е политическа партия, сформирана от сливането на няколко партии. Нейният лидер е бившият украински президент Виктор Юшченко. Партията печели 14% от гласовете на парламентарни избори през 2007 г.

Блокът на Юлия Тимошенко[редактиране | редактиране на кода]

"Блокът на Юлия Тимошенко" е либерална партия, сформирана от сливането на няколко партии. Настоящият ѝ лидер е Юлия Тимошенко. Тя е основната опозиционна партия в Парламента (Върховната рада). Партията печели около 34% от гласовете на парламентарните избори през 2007 година.

Партия на регионите[редактиране | редактиране на кода]

Партията на регионите е най-голямата партия в Рада. Нейният електорат е предимно рускоезичен (в източната част на страната). Настоящият ѝ лидер е Микола Азаров, след като Виктор Янукович става президент. Партията печели около 34% от гласовете по време на парламентарните избори през 2007 година.

Избори[редактиране | редактиране на кода]

Президентски избори 2004[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че председателството получава уверения от Леонид Кучма, бивш апаратчик от Комунистическата партия, президентските избори, които се провеждат на 31 октомври и 21 ноември 2004 г., са обявени за корумпирани и се свързват с мафиотски групи. Като резултат се появяват подозрения за по-скоро спонтанни измами и обществен натиск, породени от Оранжевата революция, и Върховният съд отменя резултатите от втория кръг, които сочат победа на бившия министър-председател Виктор Янукович срещу Виктор Юшченко. В крайна сметка Виктор Юшченко, лавирайки умело между Европа и либерализма, надделява, въпреки че опонентът му запазва силната си позиция в източната и южната част от русофобските и русофилските страни. Виктор Юшченко полага клетва през януари 2005 година.

След това назначава за министър-председател Юлия Тимошенко, бизнес-дама, влязла в политиката по времето на президента Кучма. На фона на взаимни обвинения в корупция, на 8-ми септември 2005 г. президентът Виктор Юшченко сваля правителството на министър-председателя Юлия Тимошенко, като назначава на нейно място Юрий Ехануров, областен управител на Днепропетровск.

Парламентарни избори 2006[редактиране | редактиране на кода]

Последват парламентарни избори, които се провеждат на 26 март 2006 година, ето и резултатите от тях:

  • Партията на регионите на проруския Виктор Янукович спечели 32,12% от гласовете (186 избрани);
  • Блокът на Юлия Тимошенко - 22,27% от гласовете (129 избрани);
  • Президентската партия Наша Украйна - 13,94% от гласовете (81 избрани);
  • Социалистическата партия - 5,67% (33 избрани);
  • Комунистическата партия - 3,66% от гласовете (21 избрани).

Партиите, които не са успели да получат най-малко 3% от вота нямат представителство в Рада.

Съставена е "Оранжевата" парламентарна коалиция (Наша Украйна - Блокът на Юлия Тимошенко - Социалистическа партия след повече от два месеца преговори, след което се разпада на 7 юли 2006 година, след изненадващо предателство от страна на социалиста Александър Мороз, който е избран за председател с подкрепата на проруската опозиция. Това довежда до оттеглянето на социалистите от формирането на съюз между Партията на регионите и Социалистическата партия, също и до създаването на нов мажоритарен съюз (240 места от общо 450), този път начело с бившия министър-председател Виктор Янукович.

След проведените разговори между Юшченко и Янукович, двамата бивши съперници се договарят за подписването на Пакта за национално единство, с който се правят политически отстъпки и от двете страни (включително подлагане на референдум на въпроса за влизането на страната в НАТО). Блокът на Юлия Тимошенко става съюзник с "Наша Украйна", напуска мястото си в Радата на 20 юли и настоява за провеждането на предсрочни парламентарни избори, като не подписва Пакта за национално единство. Поради това става официалната опозиция.

На 4 август 2006 г. украинският парламент назначава лидера на Партията на регионите Виктор Янукович за министър-председател на Украйна. Кандидатурата на Янукович бе подкрепена от 271 гласа при необходими 226.

Президентски избори 2010[редактиране | редактиране на кода]

Президентските избори през 2010 г. в Украине са поредната избирателна кампания за избор на президент на страната. Като кандидати се регистрират 18 души. По резултатите от първия тур най-много гласове получава В. Ф. Янукович, но той има под 50% от гласовете. На 7 февруари 2010 г. се състои втори тур, в който, освен Янукович, участва заелата второ място Ю. В. Тимошенко. Според резултатите от втория тур мнозинството от гласовете (48,95%) са подадени за лидера на Партията на регионите Виктор Янукович.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]