Дюлински проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Дюлински проход (до 1942 г.: Айваджишки проход[1]) е планински проход (седловина) в средната част на Еминска планина (част от Източна Стара планина), в Община Несебър и Община Поморие, област Бургас.

Дължината на прохода е 21,3 км, надморска височина на седловината - 435 м.

Проходът свързва долината на река Двойница (влива се в Черно море) на север с долината на Хаджийска река (влива се в Черно море) на юг. Проходът започва след моста над река Двойница южно от село Дюлино на 34 м н.в. и с множество завои и стръмни участъци след 7,9 км излиза на билото на Еминска планина при село Паницово. На 4,7 км след селото пътят преодолява най-високата точка на седловината (435 м н.в.) и започва спускане по южния склон на планината. След 8,7 км шосето слиза в долината на Бяла река (ляв приток на Хаджийска река) и северно от село Гюльовца, при разклона за село Горица, на 68 м н.в. проходът свършва.

През седловината преминава участък (от км 12,9 до км 34,2) от третокласния Републикански път III-906, село Рудник - Каблешково - Бургас. Пътят през прохода е тесен, с големи наклони и остри завои, забранен за движение на тежкотоварни МПС и през зимния сезон често се затваря за движение на МПС.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 5 (ГЪР-ЗМИ), ИК "Труд", София 2012, ISBN 978-954-8104-27-2, стр. 1911.