Евгени Халдей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евгений Халдей
руски фотограф
Роден
с. Юзовка, Русия
Починал
6 октомври 1997 г. (80 г.)

Уебсайт Страница в IMDb
Евгени Халдей в Общомедия

Евгени Ананиевич Халдей (от руски Евгений Ананьевич Халдей ) е руски офицер, фотограф, военнен кореспондент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 март 1917 г. в с. Юзовка, Донецка област. Първата си снимка прави на 13-годишна възраст със самоделен фотоапарат. На осемнадест години започва работа като фотокореспондент. От 1939 г. работи във „Фотохроника ТАСС“. Снима строежите в СССР.

От началото на Втората световна война е военен кореспондент. Достига до военно звание капитан. Снима през всичките 1418 денонощия на войната. Най-известните му снимки са от действията на военноморския флот, авиацията, сухопътните сили при освобождаването Европа. Снима посрещането на частите на Червената армия в България. Най-известните му снимки са от Ловеч и София. Автор на историческата снимка на официалното издигане на знамето на победата над Райхстага. Снима подписването на акта за капитулацията на Германия, Потсдамската конференция, поражението на Япония и Нюрнбергския процес. Негови снимки са признати за доказателствата на процеса.

След войната по време на борбата с „космополитизма“ е уволнен. Възстановен е след смъртта на Сталин. Създава неповторимата галерия на фронтоваци и хора на мирния труд. Получава най-престижната награда в областта на фотографията „Рицар на ордена на изкуствата и литературата“ (Франция, 1995). През 1997 г. е издадена книгата „Свидетел на историята. Фотографите на Евгений Халдей“ (САЩ), а през 2004 г. „Халдей. Фоторепортер на Советския Союз“ (Франция). На него е посветен 60 мин. филм „Евгений Халдей — фотограф на сталиновата епоха“ (1995).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]