Евжен Неуступни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Евжен Неуступни
Evžen Neustupný
чешки археолог
Роден
Починал
14 януари 2021 г. (87 г.)

Националност Чехия
Учил вКарлов университет
Научна дейност
ОбластАрхеология
Работил вАрхеологически институт в Масте (1957 – 1966)
Археологически институт в Прага (1966 – 1993)
Западночешки университет в Пилзен (2005 – 2021).
ПубликацииArchaeological method, Cambridge 1993; Space in prehistoric Bohemia, Praha 1998
Известен срадиовъглеродно датиране, теориите за значението на артефактите и на селищния ареал
Титлапрофесор
Евжен Неуступни в Общомедия

Евжен Неуступни (на чешки: Evžen Neustupný) е чешки археолог, почетен професор на Западночешкия университет в гр. Пилзен (Чехия). Широките му познания в областта на лингвистиката, природните науки и математиката са основата, която изгражда неговия мироглед и му дава възможност да разглежда историята не само като разказ на отминали събития, а като система от взаимосвързани факти и обстоятелства. Известен е със своя нестандартен поглед върху информационния потенциал на артефактите и връзката на праисторическите общества с околната среда.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Евжен Неуступни е роден на 31 октомври 1933 г. в гр.Прага (Чехия). Баща му е археологът – музеолог Иржи Неуступни (1905 – 1981), който е бил професор в Карловия университет в гр. Прага, Чехия. Семейната среда и интелектуалните срещи на същия са оказали силно влияние върху творческия път на Евжен Неуступни. Името му винаги ще остане свързано с разнородни теоретични и методологични разработки в областта на археологията. Той е известен най-вече със своята “Археология на артефактите”. Има брат близнак, който е лингвист. След окупацията на Чехословакия през 1968 г. същият емигрира и прави успешна кариера в чужбина.[1]

Евжен Неуступни следва Праистория и Египтология във Философския факултет на Карловия университет (1952 – 1957 г.). От 1957 до 1998 г. работи в Археологическия институт към Чешката академия на науките. През 1966 г. защитава докторат (PhDr). През периода 1990 – 1993 г. е директор на Археологическия институт. През 1996 г. става преподавател във Философския университет в Масариковия университет в Бърно. През 1998 г. става доцент и завеждащ катедрата по Археология във Философския факултет на Западночешкия университет в Пилзен. През 2002 г. е избран за почетен професор в същия университет.

Животът на Евжен Неуступни е неразривно свързан с Археологическият институт към Чешката академия на науките в гр. Прага. Още в първата си публикация "Очерк за праисторията на Чехословакия” (1960),[2] написана съвместно с баща му Иржи Неуступни, той се опитва да преосмисли тогавашните представи за Праисторията на Чехословакия и да представи една нова концепция за нейното развитие, което предизвиква бурна реакция след академичната общност. По-късно в своята студия „За началото на патриархата в Средна Европа“ (1967)[3] той извежда свързаните със земеделието елементи, като: ралото и отглеждането на впрегатни животни, за водещи по отношение социалното структуриране на праисторическото общество. Тогава използването на марксистки понятия тушира за известно време първоначалното негативно отношение към него.

От началото на 60-те години на 20-и век Евжен Неуступни интензивно се занимава с проблемите на радиовъглеродното датиране (14С) и най-вече с калибрацията на получените лабораторни дати.[4] Постепенно той се превръща в един от най-изявените пропагандатори на този нов за времето си метод за датиране. Той е и единственият археолог, който през 1969 г. участва в специализираната конференция в Стокхолм, просветена на темата за 14С датирането. На тази конференция той се запознава и с Нобеловия лауреат Уилард Либи, откривател на метода за радиовъглеродното датиране.

Окупацията на Чехословакия през 1968 г., сложила край на всякакви надежди за демократично развитие на страната, става превратна точка в неговия живот. Прекъснати са контактите му с колегите в чужбина. За него, както и за много други учени в Чехословакия, започват трудните години на т. нар. „Нормализация“. Тогава той не избира пътя на емиграцията, по който тръгва неговият брат близнак. Това негово решение се базира на виждането му, че „… все някой трябва и да остане…“. Решението е успех за чешката археология, но не и за него. Поставен в изолация и несигурен за мястото си в Археологическия институт той започва да разработва редица теоретични въпроси. Самостоятелно разработва иновативни за времето си теми като: използване на квантитативно-мултивариантните методи в археологията, теория на археологическите парадигми, дедуктивния модел на познанието, миграцията през Праисторията, праисторическата демография, тафономия на поселищните артефакти и др. През 1993 г. той успява да публикува част от тези свои изследвания в книгата „Archaeological method, Cambridg 1993“.

През 80-те г. на миналия век Евжен Неуступни започва да разработва темата „Теория на селищния ареал“, получила известност като „Пространствена археология“. Това е и едно от най-съществените му постижения.[5] Там той разглежда въпросите за структуриране на селищното пространство, като резултат от сложни социални взаимоотношения и комуникации през Праисторията. Автор е на световно признатата концепция за структуриране на ландшафтното пространство съобразно спецификата на различните производствени дейности, което лежи в основата на разработваните по-късно пространствени анализи, включващи данни за експлоатацията на природните ресурси от страна на праисторическите общества. Той доразвива вижданията си по въпроса в излязлата през 1998 г. книга „Space in prehistoric Bohemia“. По-късно допълва тази си разработка, като по един нестандартен начин включва използването и на данни от географската информационна система (GIS). Това негово изследване оставя трайни следи сред плеада млади археолози. Същевреминно той активно участва и в многостранните дискусии за това, какво означава понятието праисторическа култура и какви са причините довели до редица миграционни процеси през Праисторията.

През 1989 г., годината на промените в целия Източен блок, Евжен Неуступни доближава възрастта, когато всеки би предпочел удобството на един по-спокоен живот. За него обаче това не е така. През 1990 г. той единодушно е избран за директор на Археологическия институт в Прага. Като такъв категорично се противопоставя на дългогодишната практика за извършване на непродуктивни теренни археологически проучвания. Започва трескава работа по възстановяване на контактите с археологическата гилдия в чужбина. Организира работата по ефективно управление на археологическото културно-историческо наследство. Въпреки своите скептични виждания по отношение бъдещото единство на Европейския съюз той играе важна роля при конструирането на културното и интелектуално единство на Европа. Той е сред съоснователите на „Европейската асоциация на археолозите“. Под негово ръководство работата в Археологическият институт напълно се комютризира. Започва активна работа свързана с използване на аерофотографията в археологията и прилагане на редица недестуктивни методи за проучване на археологическите обекти, за което създава изцяло нов научен отдел.

През 1998 г. основава катедрата по археология към „Западночешкия университет“ в Плзен. През последните си години той се просвещава на активна преподавателска дейност и на разработването на нови археологически теории. Ръководейки катедрата по Археология до 2005 г. в същия университет, той я превръща в една от водещите академична институции на Чехия. Създава собствена археологическа школа. Публикува редица важни за науката теоретични и методологически монографии. Още тогава, вече със статут на заслужил професор, той ръководи плеада от докторанти, като така определя насоката за развитието на цяло поколение чешки археолози.

През последните си години Евжен Неуступни се занимава с т.нар. „Теория на артефактите“. В своя последен труд той пише „... Създадените от човека артефакти не принадлежат към живата природа, но тези свързани със сетивния свят обекти не могат да бъдат разглеждани само като част от мъртвата природа. Има силна връзка между човека и артефакта, като тук не е ясно дали човек живее заради артефакта или артефакта съществува заради него. Кое от тези двете неща е истина? За един художник от времето на Барока създал творби които все още са сред нас казваме, че ни е напуснал физически, но винаги ще приемаме, че той вечно е жив...“.

Евжен Неуступни умира на 14 февруари 2021 г. на 87 г.[6][7]

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Евжен Неуступни е удостоен с редица международни награди, включително годишната награда на Съюза на писателите по история през 1999 г. и наградата на фондация Neuron през 2014 г. за приноса му към световната наука. [8]

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Neustupný, J. & Neustupný, E. 1960. Nástin pravěku Československa, Sborník Národního musea v Praze.
  • Neustupný, J. & Neustupný, E. 1961. Czechoslovakia before Slavs. Ancient Peoples and Places: Czechoslovakia. Thames & Hudson, London.Sherratt, A. G.
  • Neustupný, E. 1967. K počátkům patriarchátu ve střední Evropě. On the beginning of patriarchy in central Europe, (Rozpravy Československé akademie věd). Academia, Praha.
  • Neustupný, E. 1970. A New Epoch in Radiocarbon Dating. – Antiquity, 44 (173), 38 – 45.
  • Neustupný, E. 1976. Paradigm lost. Glockenbechersymposion, Oberried 1974, Haarlem-Bossum, 241 – 248.
  • Neustupný, E. 1982. Prehistoric migrations by infiltration. – Archeologické rozhledy, 34, 278 – 293.
  • Neustupný, E. 1983. The demography of prehistoric cemeteries. Demografie pravěkých pohřebišť. – Památky Archeologické, 74, 7 – 34.
  • Neustupný, E. 1986. Sídelní areály pravěkých zemědělců. – Památky archeologické, 77, 226 – 234.
  • Neustupný, E. 1991. Community areas of prehistoric farmers in Bohemia. – Antiquity, 65, 326 – 331.
  • Neustupný, E. 1993. Archaeological method. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Neustupný, E. 1995. The significance of facts. – Journal of European Archaeology, 3 (1), 189 – 212.
  • Neustupný, E. 1998 (ed.). Space in Prehistoric Bohemia, Archeologický ústav v Praze, Prague.
  • Neustupný, E., Dvořák, Z. 1983. Výživa pravěkých zemědělců: model. – Památky archeologické, 74, 224 – 257.
  • Neustupný, E. 1998. Space in prehistoric Bohemia, Praha.
  • Neustupný, E. 2000. Dvě archeologie – Two archaeologies. – Acta historica et museologica Universitatis Silesianae Opaviensis. Opava: Slezská univerzita 5/2000.
  • Neustupný, E. 2001a. Hlavní problémy prostorové archeologie – Principal problems of spatial archaeology. – In: J.Kozłowski, E. Neustupný (eds.), Archeologia przestrzeni – Metody i wyniki studiow osadniczych w dorzeczach górnej Laby i Wisły, 7 – 26.
  • Neustupný, E. 2001b. The cognitive role of archaeology. – In: Z. Kobyliński (ed.), Quo vadis archaeologie? (Whither European Archaeology in the 21st century?), 30 – 37.
  • Neustupný, E. 2003. The Non-Practical Dimensions of Prehistoric Landscapes. – In: Kunow, J. und J. Müller (eds), Archäoprognose Brandenburg I (Forschungen zur Archäologie im Land Brandenburg 8), 291 – 296.
  • Neustupný, E. 2004. Remarks on the Origin of the Linear Pottery culture. – In: Lukes, A. and M. Zvelebil (eds), LBK Dialogues (BAR International Series 1304). Oxford, 3 – 5.
  • Neustupný, E. (ed.) 2008. Archeologie pravěkých Čech 4. Eneolit (Archaeology of prehistoric Bohemia 4. Eneolithic), Prague 2008.
  • Neustupný, E. 2010. Teorie archeologie – Theory of archaeology, Pilsen 2010.
  • Neustupný E. 2017. Czech Archaeology Under Communism. – In: Ludomir R. Lozny (ed.): Archaeology of the Communist Era. A Political History of Archaeology of the 20th Century, Springer, London, 151 – 166.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Neobyčejné dílo Evžena Neustupného (1933 – 2021), АRCHEOLOGIE VE STŘEDNÍCH ČECHÁCH 25, 2021, STR. 371 – 376.
  2. Nástin pravěku Československa 1960. През 1961 год книгата излиза и на английски език
  3. K počátkům patriarchátu ve střední Evropě, 1967
  4. Neobyčejné dílo Evžena Neustupného (1933 – 2021), АRCHEOLOGIE VE STŘEDNÍCH ČECHÁCH 25, 2021, STR. 372.
  5. Neustupný, E. 2001a. Hlavní problémy prostorové archeologie – Principal problems of spatial archaeology. – In: J.Kozłowski, E. Neustupný (eds.), Archeologia przestrzeni – Metody i wyniki studiow osadniczych w dorzeczach górnej Laby i Wisły, 7 – 26
  6. Jan Turek 2021: Goodbye Professor—Uncompromising Evžen Neustupný, Archaeologies Vol. 17, No. 1, 181 – 185.
  7. Zemřel archeolog Evžen Neustupný – Novinky.cz. www.novinky.cz [online. [cit. 2021-01-14].]
  8. Professor PhDr. Evžen Neustupný, CSc. Laureate Neuron Prize for Lifelong Contribution to Science 2014 – Social Sciences

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]