Еврика: Прозаична поема

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Еврика: Прозаична поема
Eureka: A Prose Poem
EurekaTitle.jpg
Корица на първото издание от 1848 г.
Автор Едгар Алън По
Първо издание 1848 г.
САЩ
Оригинален език английски
Вид печатна

Еврика (на английски: Eureka) е дълга научна творба от американския писател и поет Едгар Алън По. Подзаглавието ѝ е „Прозаична поема, както и Есе за материалистичната и духовна вселена. Адаптирана от лекция, която По изнася, Еврика описва интуитивната концепция на писателя за същността на вселената без използването на научни творби за достигане до заключенията. В творбата се говори за връзката на човек с Бог, когото По сравнява с творец. Есето е посветено на немския естествоизпитател и изследовател Александър фон Хумболт. Макар че се смята за литературна творба, някои от идеите на По предвиждат открития от XX в. Всъщност един по-критичен анализ на научното съдържание в Еврика разкрива някои допирни точки с днешната космология, породени от приемането на тезата за развиваща се Вселена, но изключва анахроничните очаквания за относителни понятия като черни дупки.

Еврика не получава голямо внимание от критиката и от читателите при своето публикуване. Описана е като абсурдна, дори от приятели на писателя. Днешните критици продължават обсъжданията за значимостта на Еврика, а някои се съмняват върху нейната сериозност, отчасти заради многото неточни предположения на Едгар По и неговите комични описания на добре известни учени от неговото време.

Представена като поема, много сравняват есето с неговите фантастични творби, особено научнофантастични разкази като Истината в случая с господин Валдемар. Опитите на По да открие истината следват също и неговата собствена традиция на умозаключения. Той използва същите тези умозаключения в детективските си разкази. Предположението на Едгар, че душата продължава своето съществуване дори след смъртта, съответства на други негови творби, където героите възкръсват и се завръщат от света на мъртвите (например Лигея).

Есето е трансцендентално, което е странно, защото писателят неведнъж изразява своя остър негативен критицизъм към това литературно течение.

Едгар Алън По смята ""Еврика..." за своята най-добра творба, по-важна според него от откриването на гравитацията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eureka: A Prose Poem“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.