Еврика: Прозаична поема

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еврика: Прозаична поема
Eureka: A Prose Poem
Корица на първото издание от 1848 г.
Корица на първото издание от 1848 г.
Автор Едгар Алън По
Първо издание 1848 г.
САЩ
Оригинален език английски
Вид печатна

Еврика (на английски: Eureka) е дълга научна творба от американския писател и поет Едгар Алън По. Подзаглавието ѝ е „Прозаична поема, както и Есе за материалистичната и духовна вселена. Адаптирана от лекция, която По изнася, Еврика описва интуитивната концепция на писателя за същността на вселената без използването на научни творби за достигане до заключенията. В творбата се говори за връзката на човек с Бог, когото По сравнява с творец. Есето е посветено на немския естествоизпитател и изследовател Александър фон Хумболт. Макар че се смята за литературна творба, някои от идеите на По предвиждат открития от XX в. Всъщност един по-критичен анализ на научното съдържание в Еврика разкрива някои допирни точки с днешната космология, породени от приемането на тезата за развиваща се Вселена, но изключва анахроничните очаквания за относителни понятия като черни дупки.

Еврика не получава голямо внимание от критиката и от читателите при своето публикуване. Описана е като абсурдна, дори от приятели на писателя. Днешните критици продължават обсъжданията за значимостта на Еврика, а някои се съмняват върху нейната сериозност, отчасти заради многото неточни предположения на Едгар По и неговите комични описания на добре известни учени от неговото време.

Представена като поема, много сравняват есето с неговите фантастични творби, особено научнофантастични разкази като Истината в случая с господин Валдемар. Опитите на По да открие истината следват също и неговата собствена традиция на умозаключения. Той използва същите тези умозаключения в детективските си разкази. Предположението на Едгар, че душата продължава своето съществуване дори след смъртта, съответства на други негови творби, където героите възкръсват и се завръщат от света на мъртвите (например Лигея).

Есето е трансцендентално, което е странно, защото писателят неведнъж изразява своя остър негативен критицизъм към това литературно течение.

Едгар Алън По смята ""Еврика..." за своята най-добра творба, по-важна според него от откриването на гравитацията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eureka: A Prose Poem“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.