Европа (площад в Раковски)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Площад „Европа“
Площад „Секирово“
42.2719° с. ш. 24.9431° и. д.
Местоположение в България Раковски
СтранаБългария
СелищеРаковски
Улицибулевард „Раковски“
улица „Петър Богдан“
улица „Никола Вапцаров“
ОбектиХрам „Св. Архангел Михаил“
Европа в Общомедия

Площад „Европа“ е централният площад на квартал „Секирово“ в град Раковски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Празнично хоро на старото място на площада в средата на XX век
Площадът в началото на 1970-те
Площадът и църквата през 1981 г.
Изглед към площада от камбанарията на храма през 2019 г.
Папамобилът с папа Франциск на площад „Европа“ на 6 май 2019 г.

Площадът започва да се формира след Чирпанското земетресение през 1928 г. с изграждане на новата сграда на храма и новата сграда на училище „Петър Парчевич“ (днес детска градина). През 1942 г., Общинският съвет на село Секирово решава да се построи нова сграда на Общината и тя е построена за една година до сградата на училището. От 1954 г. до 1961 г. селото е в една община със село Генерал Николаево. От 1956 г. до 1959 г. седалището на кмета на общата община Иван Райков се помещава в тази общинска сграда. През 1958-1959 г. започват процедурите по отчуждаване на имотите, които са се намирали северно от църквата (на площта на днешния площад и улица „Петър Богдан“). Събарянето на старите постройки приключва през 1967-1968 г.

Оформянето на площада е завършено с приемането в началото на 1970-те години на първия градоустройствен план на град Раковски и с изграждането на булевард „Раковски“, свързващ квартал „Секирово“ с квартал „Генерал Николаево“.

През 1974-1975 г. сградата на бившата Община на площада е ремонтирана и е построен третият й етаж. След това тя е използвана за младежки дом и читалище.[1] През 1980-те години сградата е използвана от Районното управление на МВР, през 1993 г. в сграда е настанен клон на „Първа частна банка“, заменен по-късно с клон на ДСК.

През 1980-те години между площада и църквата е издигнат паметник на партизанина Петър Хамбарлийски. Паметникът е бил изработен от светлочервен камък с издълбан надпис - името и годините на раждане и смъртта му. След връщане на земята на църквата, паметникът е демонтиран.

През 2015 г. е извършен ремонт с формиране на кръгообразна декоративна площ по проект на консорциум „Урбан Груп“[2] с помощта на Местната инициативна група[3]. От тогава площадът носи името „Европа“. На 12 септември 2020 г. във връзка с 60-годишния юбилей на родения в село Секирово (сега квартал на град Раковски) олимпийски шампион по бокс Петър Лесов и 40 години от олимпийската му титла, на площада е издигната триметрова статуя на боксьора, изработена от скулптора Живко Желев.[4]

На площада е изградена многофункционална сцена, която се използва за различни културни мероприятия.

Ежегодни фестивали[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на площада се провеждат следните фестивали:

Институции[редактиране | редактиране на кода]

На площада са разположени:

Близо до площада са разположени:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]