Петър Лесов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Петър Лесов
български боксьор и треньор по бокс
Роден: 12 септември 1960 г. (57 г.)
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Москва 1980

Петър Лесов е български боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион, и треньор по бокс.Той е най-младият български олимпийски шампион. Стъпва на върха на славата само на 19 години.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 септември 1960 г. в град Раковски. Започва да тренира бокс на 14-годишна възраст в родния си град; първият му треньор е Любен Гаджев. Още при първото си участие на лично републиканско първенство за момчета става шампион и е обявен за „най-бойкия състезател” на турнира. След това започва да тренира в “Локомотив” (Пловдив). През следващите няколко години става републикански шампион последователно във всички възрастови групи. Още при първото си участие при мъжете, през 1978 г. на престижния турнир Странджа, прави фурор и печели златото в категорията си. През цялата му кариера в националния отбор негов треньор е Николай Джелатов.

Успехи в състезателната кариера[редактиране | редактиране на кода]

Треньорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

След като преболедува хепатит и е принуден да прекрати състезателната си кариера, през 1985 г. Петър Лесов започва работа като треньор в ЦСКА и помощник-треньор на националния отбор. На последната длъжност, с известни прекъсвания е до 2004 г. Помагал е в подготовката за мачове на известни имена в професионалния бокс като Тончо Тончев, Александър Владимиров, Мартин Кръстев. От 2005 г. е старши треньор на Боксов клуб „ЦСКА-Литекс“ (София). Старши треньор на националния отбор (2007-2011).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]