Георги Мърков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Георги Мърков
български състезател и треньор по борба
Роден: 5 април 1946 г. (70 г.)
Народен представител в:
XLII НС   
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Мюнхен 1972 борба
Световно първенство по борба
Бронзов медал Едмънтън 1970 борба (до 62 кг.)
Златен медал София 1971 борба (до 62 кг.)

Георги Николов Мърков е български спортист по борба и треньор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, Пазарджишко.Тренира борба в категория до 57 кг. в СК „Локомотив“ (София) при треньора Георги Дамянов. Следва преминаване в СК „Левски-Спартак“ (София) в категория 62 кг. при треньора Слав Славов. Налага се като титуляр през 1970 г.

Сред спортните му постижения са:

Висше образование завършва в ВИФ „Георги Димитров“ (София). Треньор в „Левски-Спартак“ (София) и помощник-треньор в националния отбор по борба. След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. работи като треньор в белградския клуб „Раднички“, Швейцария и Австрия. Той е първият олимпийски шампион, който дарява медалите си на Музея на спорта при Националния стадион „Васил Левски“.

По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба. [2]

Преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Автор е на методическото ръководство за студенти по класическа и свободна борба „Основи на спортната борба“. „Доктор хонорис кауза“ на ВТУ „Тодор Каблешков“ (София). Известно време е председател на Българския спортен тотализатор, областен управител на Пазарджик. Има собствен бизнес.

От 9 ноември 2011 г. Георги Мърков е председател на общинския съвет на Септември.[3] Почетен гражданин на София, Пазарджик и Септември.

Награден с Орден „Стара планина“ I степен „за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта“ (2010).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.bul-wrestling.org/bg/competitors/36.html
  2. http://www.bgolympic.org/fce/001/0024/files/murkov.pdf
  3. ((bg))  Решение №1 на Общинския съвет на град Септември. // 09.11.2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]