Георги Мърков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Георги Мърков
български състезател и треньор по борба
Роден: 5 април 1946 г. (69 г.)
Народен представител в:
XLII НС   
Олимпийски игри

Злато
Мюнхен 1972 борба
Световно първенство по борба

Бронз
Едмънтън 1970 борба (до 62 кг.)

Злато
София 1971 борба (до 62 кг.)

Георги Николов Мърков е български спортист по борба и треньор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, Пазарджишко.Тренира борба в категория до 57 кг. в СК „Локомотив“ (София) при треньора Георги Дамянов. Следва преминаване в СК „Левски- Спартак“ (София) в категория 62 кг. при треньора Слав Славов. Налага се като титуляр през 1970 г.

Сред спортните му постижения са:

Висше образование завършва в ВИФ „Георги Димитров“ (София). Треньор в „Левски-Спартак“ (София) и помощник-треньор в националния отбор по борба. След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. работи като треньор в белградския клуб „Раднички”, Швейцария и Австрия. Той е първият олимпийски шампион, който дарява медалите си на Музея на спорта при Националния стадион „Васил Левски”.

По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба. [2]

Преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Автор е на методическото ръководство за студенти по класическа и свободна борба „Основи на спортната борба”. „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Тодор Каблешков” (София). Известно време е председател на Българския спортен тотализатор, областен управител на Пазарджик. Има собствен бизнес.

От 9 ноември 2011 г. Георги Мърков е председател на общинския съвет на Септември.[3] Почетен гражданин на София, Пазарджик и Септември.

Награден с Орден „Стара планина“ I степен „за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта“ (2010).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.bul-wrestling.org/bg/competitors/36.html
  2. http://www.bgolympic.org/fce/001/0024/files/murkov.pdf
  3. Решение №1 на Общинския съвет на град Септември. // 09.11.2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]