Еднодневки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еднодневки
Ephemeroptera01.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Шестокраки (Hexapoda)
клас:Насекоми (Insecta)
подклас:Dicondylia
подклас:Крилати насекоми (Pterygota)
разред:Еднодневки (Ephemeroptera)
Научно наименование
Hyatt & Arms, 1890
Еднодневки в Общомедия
[ редактиране ]

Еднодневките (Ephemeroptera) (от на гръцки: еphemeros или еднодневен и на гръцки: pteron или крило) са разред дребни животни от клас Насекоми (Insecta).[1][2]

Включва над 3420 вида от 23 семейства, като се смята, че притежават много характеристики на най-ранните летящи насекоми, сред които дълга опашка и крила, които не се сгъват плътно до тялото. В България се срещат 102 вида от 15 семейства.[1] Те са водолюбиви животни, чиито нимфите живеят в сладководни басейни.

Особености и морфология[редактиране | редактиране на кода]

Ephemera vulgata, често срещана в България

Антените са къси, четинковидни. Фасетните очи са изпъкнали, а на челото се намират 3 прости очи. Устните органи силно редуцирани.

Крилата имат гъсто, мрежесто жилкуване.[2] В покой те се прибират вертикално над тялото. Предният чифт са големи, а задният малки, овални, при някои видове напълно редуцирани. На края на коремчето има две дълги церки, като при някои видове се среща и трети централен, нишковиден израстък.[1] Полетът на еднодневките е бавен. Състои се от издигания, последвани от спускания, подпомагани от нишковидните придатъци на коремчето. Имагото се среща винаги около водата.

Предните крака на имагото са удължени. Коремчето съставено от 10 сегмента. Почти винаги завършва с две нишковидни церки и един филамент между тях, които имат балансираща роля при летенето.[2]

Срещат се около водни басейни. Снаят яйцата си във водата. Ларвите са хищни или се хранят с детрит. Дишат с трахейни хриле, разположени отстрани на коремчето. Развиват се от 1 до 3-4 години и линеят 30 или повече пъти в течащи или застояли води. В послединя етап от развитието си, ларвата се превръща в субимаго, което прилича на имагото, но е с по-мътни крила, по-къси предни крака и коремни придатъци. След няколко часа субимагото линее и се превръща в имаго, което не се храни. Устните му органи са редуцирани, а храносмилателният канал е запълнен с въздух. Живее от няколко часа до няколко дни. През това време се извършва оплождане, снасят се яйцата и имагото умира.

Семейства[редактиране | редактиране на кода]

Разред Ephemeroptera (Еднодневки)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Бечев, Димитър. Определител на насекоми. Пловдив, Регионален природонаучен музей Пловдив, 2020. с. 18.
  2. а б в Бечев, Димитър. Морфология и систематика на насекомите. Пловдив, Университетско издателство „Паисий Хилендарски“, 2021. с. 44 – 48.