Еднодневки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еднодневки
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Шестокраки (Hexapoda)
клас:Насекоми (Insecta)
подклас:Крилати насекоми (Pterygota)
разред:Еднодневки (Ephemeroptera)
Научно наименование
Hyatt & Arms, 1890
Еднодневки в Общомедия
[ редактиране ]

Еднодневките (Ephemeroptera) (от на гръцки: еphemeros или еднодневен и на гръцки: pteron или крило) са разред дребни животни от клас Насекоми (Insecta).[1][2]

Смята се, че притежават много характеристики на най-ранните летящи насекоми, сред които дълга опашка и крила, които не се сгъват плътно до тялото. Възрастните им форми (имаго) са водолюбиви, а нимфите (ларвите) им живеят в сладководни басейни.

Включва над 3420 вида от 23 семейства. В България се срещат 102 вида от 15 семейства.[1]

Особености и морфология[редактиране | редактиране на кода]

Ephemera vulgata, често срещана в България

Фасетните очи на насекомото са изпъкнали, а на челото му се намират 3 прости очи. Антените на главата му са къси, четинковидни. У имагото устните органи са силно редуцирани, а храносмилателният му канал е запълнен с въздух.

Крилата на еднодневките имат гъсто, мрежесто жилкуване.[2] В покой (когато не лети) те се прибират вертикално над тялото. Предният чифт крила са големи, а задният - малки, овални, при някои видове напълно редуцирани. Предните крака на имагото са удължени. Коремчето му е съставено от 10 сегмента. На края на коремчето обикновено има 2 дълги церки, като при някои видове се среща и трети централен, намиращ се между тях, нишковиден израстък (филамент).[1] Полетът на еднодневките е бавен. Състои се от издигания, последвани от спускания, подпомагани от нишковидните придатъци на коремчето, които имат балансираща роля при летенето.[2]

Размножаване и жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Имагото се среща винаги около сладка вода, но в тази форма еднодневките съществуват за кратко време - докато оплодят и снесат яйцата. Снасят ги във водата. Ларвите са хищни или се хранят с детрит. Дишат с трахейни хриле, разположени отстрани на коремчето. Развиват се от 1 до 3-4 години и линеят 30 или повече пъти в течащи или застояли води. В послединя етап от развитието си, ларвата се превръща в субимаго, което прилича на имагото, но е с по-мътни крила, по-къси предни крака и коремни придатъци. След няколко часа субимагото линее и се превръща в имаго, което не се храни. Живее от няколко часа до няколко дни (откъдето и идва името на тези насекоми). През това време се извършва оплождане, снасят се яйцата и имагото умира.

Семейства[редактиране | редактиране на кода]

Разред Ephemeroptera (Еднодневки)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Бечев, Димитър. Определител на насекоми. Пловдив, Регионален природонаучен музей Пловдив, 2020. с. 18.
  2. а б в Бечев, Димитър. Морфология и систематика на насекомите. Пловдив, Университетско издателство „Паисий Хилендарски“, 2021. с. 44 – 48.