Едуин Лендсиър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едуин Лендсиър
Edwin Henry Landseer
английски художник

Роден
Починал
Погребан Катедрала Сейнт Пол, Сити, Великобритания

Националност Флаг на Англия Англия
Образование Кралска академия по изкуствата
Кариера в изкуството
Стил Анимализъм
Направление живопис
Награди Златен медал от Световното изложение в Париж (1855)
Едуин Лендсиър в Общомедия

Сър Едуин Хенри Ландсир (на английски: Sir Edwin Henry Landseer) е британски художник и скулптор, известен предимно с картини на животни – основно коне, кучета и елени.

Известна творба на Ландсир са и лъвовете на площад „Трафалгар“ в Лондон.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 март 1802 г. в Лондон и още в ранна възраст се проявява като вундеркинд, проявявайки своя артистичен талант. Той се учи от няколко различни майстори и художници, първите от които са неговият баща Джон Ландсир, който е гравьор, и Робърт Бенджамин Хейдън. Те насърчават младия Ландсир да извършва дисекции, за да опознае напълно животинската скелетна мускулатура и структура.

Животът на Ландсир е тясно свързан с Кралската художествена академия. Когато е на 13-годишна възраст, през 1815 година, той излага свои творби там. На 24-годишна възраст е избран за сътрудник на академията а пет години по-късно, през 1831 година получава академично звание.

Monarch of the Glen – една от най-известните картини на Ландсир

Получава рицарско звание през 1850 г., и е номиниран през 1866 г. за президент на академията, но той отказа поканата.

Ландсир е значителна фигура в британското изкуство през XIX век и неговите творби могат да бъдат намерени в големите галерии, в националната галерия на британското изкуство – „Tate Britain“, в музея Виктория и Албърт, „Кенууд Хаус“ и „Уолъс Колекшън“ в Лондон. Едуин Ландсир тясно си сътрудничи с колегата си художник Фредерик Ричард Лий.

„Windsor Castle in Modern Times“, Едуин Ландсир (1841 – 1845)

Едуин Ландсир е много популярен във викторианска Англия. Той е считан за един от най-изтъкнатите майстори на картини на животни за времето си, като репродукции на негови творби са били често срещани в домовете на гражданите от средната класа, но е и доста популярен сред британската аристокрация, включително кралица Виктория, която възлага рисуването на многобройни семейни портрети (включително и на домашни животни), на художника.

Ландсир е тясно свързан с Шотландия и шотландските планини, които дават идеи за картини на известния майстор (изобразяващи както хора, така и животни), за много от неговите важни картини, включително ранните шедьоври „The Hunting of Chevy Chase“ (1825 – 1826) и „An Illicit Whiskey Still in the Highlands“ (1826 – 1829), както и неговите по-зрели постижения като величествената картина „Monarch of the Glen“, която е една от най-известните му творби (1851), „Rent Day in the Wilderness“ (1855 – 1868) и „Laying Down The Law“ (1840).

„Спасение“ (1827)

Много популярни са творбите на Ландсир, изобразяващи кучета в служба на човечеството. Той толкова добре препредава същността на кучетата от вид Нюфаундленд (които вместо изцяло да са в черна окраска или предимно в черно, имат козина в комбинация от черно и бяло), че те са кръстени в негова чест – Ландсир.

Може би най-известната картина от този период е творбата „Спасение“ (1827), която заедно с картините „Off to the Rescue“ (1827) и „A Distinguished Member of the Humane Society“ (1838), съчетават викторианската идея за детството свързано с тези благородни животни, чиято преданост показва в картината „Спасени“, където е изобразено как кучето е спасило детето без никаква очевидна човешка намеса.

Умира на 1 октомври 1873 г. в Лондон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]