Експресо Рохо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Експресо Рохо
Корпорасион Депортива
Експресо Рохо
ПрозвищеВлакът (Ел Ферокарил)
Вагонът от юга (Ел вагон суреньо)
Основан2003
ДържаваКолумбия
СтадионЛуис Антонио Дуке Пеня
Капацитет15.000
Президент Едгар Паес
Старши треньор Джон Хайро Бодмер
ПървенствоКатегория Примера Б
201417-о
Уебсайтexpresorojofc.co
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Експресо Рохо в Общомедия

Експресо Рохо (на испански: Expreso Rojo) е колумбийски футболен отбор от Хирардот, департамент Кундинамарка. В сравнително кратката си история отборът няколко пъти сменя града, в който домакинства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корените на отбора могат да бъдат проследени до края на 90-те години на 20 век. Тогава е първото участие на Унивале в Категория Примера Б, като през първата половина на сезона играе мачовете си в Хамунди, а слабо посетените мачове през втората половина се мести в Палмира. През 1999 г., след сключването на спонсорски договор с едноименната фирма за автобусни превози, тимът променя името си на ФК Експресо Палмира. След едно трето и седмо място в общото класиране на втора дивизия, Експресо Палмира престава да съществува.

През 2002 г. група бизнесмени купуват лиценза на отбора и го използват за да създадат Експресо Рохо в град Картахена. През 2003 г. тимът участва в Категория Примера Б, където завършва на първо място в редовния сезон, но остава на последното четвърто място в своята полуфинална плейофна група. В следващите години по редица причини - например финансови или заради липса на фенове - Експресо Рохо многократно сменя градовете, в които домакинства. През това време липсват успехите, с изключение на 2008 г., когато отборът става първият втородивизионен тим, стигнал до полуфинал за Купата на Колумбия. В предварителната група Експресо Рохо завършва на второ място с равни точки с първодивизионния Онсе Калдас и пред първодивизионните Депортес Толима и Атлетико Уила и още два втородивизионни отбора. В директните елиминации тимът изхвърля грандовете Депортиво Кали и Атлетико Насионал, преди да бъде спрян от Онсе Калдас. Следващата година Експресо Рохо е на една победа от класиране за финала на турнира Апертура, но не успява.

Странстването на Еспресо Рохо[1]

Играчи[редактиране | редактиране на кода]

Известни бивши играчи[редактиране | редактиране на кода]

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]