Елаците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.753° с. ш. 24.033° и. д.
Местоположение на мината.

Рудодобив в Елаците

Елаците е медно находище, медодобивен рудник от открит тип и минно-обогатителен комбинат. Намира се в Стара планина, между градовете Етрополе и Златица, близо до с. Мирково.

Медното находище „Елаците“ в Етрополския балкан е открито и разработено през 1952 – 1956 г. Рудникът е най-големият на Балканския полуостров.

Рудата се добива в рудник „Елаците“ по открит способ и се транспортира с гумено-транспортна лента през тунел в обогатителния комплекс край Мирково. Отпадъкът се складира в отпадъкохранилище „Бенковски 2“.

Експлоатира се от фирма „Елаците мед“ АД, известна сред местното население със старото си име Минно-обогатителен комбинат „Елаците“ (МОК „Елаците“). Произвежда меден концентрат, от който годишно се получава над 50 хил. т мед и около 1,5 т злато.

Производствената дейност е необходима за икономиката на района и на страната и осигурява поминък на над 2000 семейства от двете страни на Балкана. „Елаците мед“ АД е приватизирано през август 1999 г. Доказаните запаси на медна руда при 12 милиона тона годишен добив осигуряват ефективна работа на дружеството до 2022 г.

     Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „България“         Портал „България