Елдърман

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Елдърман (на английски: alderman) е член на общинско събрание или съвет в много юрисдикции, основани върху английския закон. Терминът може да бъде титуларен, обозначаващ високопоставен член на областния или окръжния съвет, член на съвета, избран от останалите избрани членове, а не чрез народен вот, или член на съвета, избран от избирателите.[1]

Заглавието произлиза от староанглийската титла еалдорман, (на английски: aeldorman; elderman), което буквално се превежда като „по-възрастен човек“ или „старейшина“, и се е използвало от главните благородници, управляващи графствата.

Подобни титли съществуват в някои германски страни като шведския олдерман, датския и западнофризийския олдърман, холандския оутерман, (негерманския) финландски олтермани (зает от германските шведи в съседство) и немския алтестер, всички от които означават „възрастен човек“ или „мъдър човек“.

Използване в различните държави[редактиране | редактиране на кода]

Австралия[редактиране | редактиране на кода]

Много от местните държавни органи използват термина „алдерман“ в Австралия. Заради модернизацията на местните съвети в Обединеното кралство и Ирландия, терминът елдерман е изчезва на редица места. Например, преди 1994 г. в щата Куинсленд провинциалните графства избират „съветници“ и „председател“, докато „градовете“ избират „кмет“ и „елдърмен“. От 1994 г. всички области на местните и регионалните власти в Куинсланд избират „кмет“ и „съветници“. (Австралийските столици обикновено имат лорд-кмет). Град Аделаида е пример за употребата на термина елдърман.[2] Там елдърманите се избират от избирателите във всички квартали.[3]

Канада[редактиране | редактиране на кода]

Исторически в Канада терминът „елдърман“ се е използвал за лицата, избрани в общински съвет, за да представляват кварталите. Тъй като жените били все по-често избирани на общински длъжности, терминът „съветник“ бавно заменя „елдърман“, въпреки че има известна употреба на термина „елдърперсон“. Днес титлата „елдърман“ рядко се използва освен в някои градове в Албърта и Онтарио, както и в някои по-малки общини на други места в страната, които запазват титлата по исторически причини.

Ирландия[редактиране | редактиране на кода]

В Република Ирландия титлата „елдърман“ е премахната за местните власти със Закона за местното самоуправление от 2001 г., в сила от местните избори от 2004 г.[4] Ранното използване на термина е отражение на това в Англия и Уелс. Местните избори след Закона за местната власт (Ирландия) от 1919 г. използват еднократно прехвърлимо гласуване в избирателни райони с много членове.[5][6] Във всяка избирателна област на район или окръг първите няколко избрани кандидати са наричани „елдърман“, а останалите „съветник“.[7] Някой, който запълва място, освободено от елдърман, ще се определя като „съветник“.[8]

Южна Африка[редактиране | редактиране на кода]

В Южна Африка терминът се отнася до висши членове на общинските събрания.[9] Те се отличават от обикновените съветници по „дългата и отлична служба като съветник“.[10] Това може да се постигне или чрез дългосрочна служба, или чрез алтернативни средства, като например „точкови“ системи.[11]

Великобритания[редактиране | редактиране на кода]

Англия, Северна Ирландия и Уелс[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че терминът произхожда от Англия (например елдърманът Едрик Стреона), той няма еднозначно определение до XIX в., тъй като всяка общинска корпорация има своя конституция. Използван е в Англия, Уелс и Ирландия/Северна Ирландия (цяла Ирландия е част от Обединеното кралство от януари 1801 г. до декември 1922 г.), но не се използва в Шотландия. Съгласно Закона за реформата на общините от 1835 г. общинските районни корпорации се състоят от съветници и елдърмани. Елдърманите се избират не от електората, а от съвета (включително оттеглящите се елдърмани) за срок от шест години, което позволява на дадена партия, която е загубила изборите, да задържи контрола, като избере елдърмени. Това се променя от Закона за изменение на общинските корпорации от 1910 г., така че оттеглящите се елдърмени вече нямат право да гласуват.[12][13] Елдърмените с право на глас са окончателно премахнати със Закона за местното самоуправление от 1972 г., с изключение на Съвета на Големите Лондон и Съветите на Лондонските райони, където това остава възможно до 1977 – 1978 г.[14] Окръжните съвети също избират елдърмани, но не и провинциалните съвети в градските такива.

Почетен елдърман[редактиране | редактиране на кода]

Съветите в Англия, Уелс и Северна Ирландия все още имат право да връчват почетно елдърмани за награда за нечия служба като съветник, като това се прави на специално заседание, за да предадат титлата, одобрена от две трети от присъстващите.[15] Това се използва много по-често в Северна Ирландия, отколкото в Англия или Уелс, където съветите могат допълнително да определят до една четвърт от избраните от тях съветници като алдермени.

Сити (Лондон)[редактиране | редактиране на кода]

В Лондонското Сити, но никъде другаде, елдърманите все още се избират за всяко от отделенията на града, от редовния електорат и до 2004 г. могат да заемат поста доживотно, но сега имат мандат не повече от шест години. Те образуват Съда на старейшините. За да бъдеш кандидат за лорд-кмет на Лондонския град, е необходимо да си елдърман и да си шериф на Лондон.

„Елдърман“ се използва както за мъже, така и за жени и може да бъде префикс към името на човек (напр. Елдърман Джон Смит, Елдърман Смит, или за жените, Елдърман Г-жа/Г-ца Смит).

Шотландия[редактиране | редактиране на кода]

В Шотландия постът „бейли“ донякъде е сходен с този на елдърман в Англия и Уелс.

Съединени щати[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от юрисдикцията, даден елдърман може да бъде част от местната законодателна или съдебна власт.

„Съвет на старейшините“ е управляващият изпълнителен или законодателен орган на много градове в Съединените щати. Бордовете на елдърманите се използват в много селски райони на САЩ, за разлика от по-големите градски съвети или градски комисии; членовете му обикновено се наричат „елдърмани“. Двата термина могат да се смесват, например в Чикаго, Общинския съвет (а не съвет от елдърмани) е съставен от петдесет елдърмани (а не съветници). Терминът понякога се използва вместо градски съвет, но може да се отнася и до изпълнителен съвет, независимо от съвета, или до това, което по същество е горната камара на двукамерната законодателна власт (каквато е била в Ню Йорк до XX век).

Някои градове като Кеноша, Уисконсин определят елдърмените като „елдърперсони“. Други, включително Ню Хейвън, Кънектикът, използват термина „елша.“[16]

Исторически терминът може да се отнася и за местните общински съдии в малки съдебни производства (като в Пенсилвания[17] и Делауеър). Титлата „елдърма“ в Пенсилвания постепенно се прекратява в началото на XX в.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alderman // Merriam-Webster Online Dictionary. 2010. Посетен на 11 January 2010.
  2. Adelaide – City Council, Town Hall and Allied Matters // Slsa.sa.gov.au. Посетен на 2011-03-02.
  3. Microsoft Word - 7540 ACC Rep Review Stage 1 Consultants Report FINAL - Volume 2.doc (PDF) // Архивиран от оригинала на 2011-05-23. Посетен на 2011-03-02.
  4. O'Sullivan, Terry. Local Areas and Structures // Local Government in Ireland: Inside Out. Institute of Public Administration, 2003. ISBN 9781902448930. с. 49. Посетен на 8 June 2017.
  5. Deignan, Patrick. PR & the Sligo borough election of 1919 // History Ireland 17 (3). May–June 2009. Посетен на 18 March 2015.
  6. Local Elections in Ireland // Citizens Information Board. Посетен на 8 June 2017. The electoral system is based on proportional representation with single transferable vote.
  7. Originally Local Government (Ireland) Act 1919 // Wikisource. Посетен на 8 June 2017.
  8. Local Government Act, 1941, Section 42 // Irish Statute Book. Посетен на 8 June 2017.
  9. Policy: Conferment of Aldermanship on Councillors of the West Coast District Municipality. West Coast District Municipality Архив на оригинала от 2021-10-27 в Wayback Machine..
  10. Policy Relating to the Conferment of Civic Honours. Sedibeng Municipality.
  11. Councillor made alderman | IOL // Посетен на 2017-06-04.
  12. kclancy. Stoke-on-Trent memories of politician Terry Crowe // Thisisstaffordshire.co.uk. Посетен на 2011-03-02.
  13. Aldermen in Municipal Boroughs Bill (Hansard, 20 July 1910) // Hansard.millbanksystems.com. Архивиран от оригинала на 2011-05-21. Посетен на 2011-03-02.
  14. Minors, Michael. London Borough Council Elections 4 May 2006 (PDF) // Greater London Authority. Посетен на 29 септември 2015.
  15. Local Government Act 1972 Part XII Section 249 (1)
  16. Board of Alders
  17. Have Pittsburgh city councilors ever been called „aldermen“? I used to see alderman signs on an old building. // Pittsburghcitypaper.ws. Посетен на 2011-03-02.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alderman в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​