Енергоремонт-Варна

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Енергоремонт – Варна ЕАД е българска компания, специализирана в основни и аварийни ремонти на турбини, компресори, помпи, ротори и електрически двигатели, монтаж и ремонт на тръбопроводи със средно и високо налягане, производство на метални конструкции и резервни части за електрооборудване. Компанията е дъщерна компания на Енергоремонт холдинг АД.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дружеството е създадено през 1969 г като част от Държавно стопанско обединение Енергоремонт. То има задачата да обслужва ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Девня“, ТЕЦ „Горна Оряховица“ и ТЕЦ „Габрово“. РУ „Енергоремонт – Варна“ осъществява първия гаранционен ремонт на първи блок на ТЕЦ „Варна“. През 1975 г. извършва изправяне на ротор средно налягане на турбина. През 1981-1982 г. за първи път започва производство на турбини, лопатки и уплътнения. РУ „Енергоремонт – Варна“ се специализира в извършване на заводски ремонт на генератори със смяна на намотките. През 2004 г. дружеството е приватизирано. Две години по-късно „Енергоремонт холдинг“ АД става негов стопроцентов собственик, изкупувайки остатъчния пакет от акции през Българската фондова борса.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

„Енергоремонт – Варна“ ЕАД участва в изпълнението на значими за българската енергетика проекти – ремонтни и поддържащи дейности в ТЕЦ „Варна“, изграждане на сероочистваща инсталация на пети и шести блок на ТЕЦ „Марица изток – 2“, планови ремонти на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй. Сред клиентите на дружеството са "Лукойл Енергия и Газ", ТЕЦ „Девен“, „Монди“ АД и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]