Ерманарих

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ерманарих
крал на остготите
Роден: 266
Починал: 375 / 376
Оцветеното в оранжево е т. нар. Черняховска култура, или царството на Ерманарих от 4 век.

Ерманарих (на немски: Ermanarich, Ermanarico, Ermenrîch, готски: Aírmanareiks, на латински: Ermanaricus, Ermenricus, Hermanaricus; * 266; † 375/376) е първият исторически крал на остготите от рода на Амалите и последен крал на германо-гревтунгите, от 350 до 376 година. [1]

Син е на остготския крал Ахиулф. Женен е за Сунилда (също Шванхилда) († 375).

Основател е на голямо царство в Южна Украйна. Вероятно при нападение на хуните и аланите се самоубива през 376 г.[2]

Делата и смъртта му са централен елемент на северните саги. Още през 6 век Йорданес споменава Ерманарих в неговата история на готите (De origine actibusque Getarum). Разкази за Ерманарих се срещат също в някои песни от Старата Еда (13 век). През 16 век е намерена т. нар. „Песен за смъртта на Ерменрих“; на немски: Lied von Ermenrichs Tod, в която се разказва как Дитрих фон Берн побеждава и убива легендарния остготски крал. Едва след смъртта на Ерманарих хуните успяват да подчинят готите.

Големината на царството на Ерманарих не е определена със сигурност. Предполага се, че е имал голямо влияние от Южна Русия на Черно море до Балтийско море и от Дон до Днестър.

След неговата смърт част от гревтунгите се обединява около наследника му Витимир, който не е от Амалите. Той бяга в посока запад, където е убит в битка против аланите и хуните.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]