Теодахад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодахад
остроготски крал
Theodahad 534 536 Ostrogoth minted in Rome.jpg
Роден
около 480 г.
Починал
декември 536 г. (56 г.)
Семейство
Род Амали
Баща неизвестна
Майка Амалафрида
Теодахад в Общомедия

Теодахад или Теодат (на латински: Theodahadus Flavius, Theodatus) e граф на Тусциен и крал на остроготите в периода 534 – 536 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Теодахад е роден в Тауресиум в Дардания. Той е от кралската династия на Амалите и син от първия брак на Амалафрида, сестра на Теодорих Велики; баща му не е известен. Женен е за Готелиндис и има две деца, Теудегисклус (вестготски крал) и Теоденанта. Теодахад притежава много земя в Тоскана и се занимава с философски науки.

След смъртта на Теодорих Велики на 30 август 526 г., дъщерята на Теодорих, Амалазунта е регентка на своя десетгодишен син Аталарих. Тя поставя, след смъртта на Аталарих 534 г., вече кралица, за да засили позициите си, своя братовчед Теодахад като съвладетел на трона. Този избор е нещастен, понеже Теодахад, въпреки фасадата си на учен, е мразен заради алчността си, и е в предателска връзка с двора на Константинопол. Той предизвиква недоволството на готите. Дава съгласието си, или нарежда да затворят и убият Амалазунта през пролетта на 535 г.

След смъртта на Амалазунта, която е приятелски настроена към императора, Теодахад моли папа Агапет I да пътува до Константинопол, за да склони Юстиниан I да не напада Италия. Агапет не успява и през 535 г. византийският генерал Велизарий пристига в Сицилия.

Теодахад не иска, обратно на съпругата на източноримския император Юстиниан I, Теодора I, в никакъв случай по това време живеещия в Константинопол и свързания с Византийската империя Вигилий за папа и поставя през юни 536 г. Силверий, преди Вигилий да пристигне в Рим.

Малко след това императорът му обявява война и Рим е завладян от Велизарий. Теодахад предлага да отстъпи царството си на Юстиниан. Въстаналите готи свалят Теодахад и издигат възрастния Витигис за крал, който заповяда убийството на Теодахад.

В началото на декември 536 г. личният му враг, готът Оптари убива Теодахад, бягащ от Рим по Виа Фламиния на север за сигурната Равена. Неговият син Теодегисклус е затворен.

Със смъртта на Теодахад свършва мъжката линия на остготската династия на Амалите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония