Направо към съдържанието

Градище (Таор)

Вижте пояснителната страница за други значения на Градище.

Градище
Градиште
Местоположение
41.9001° с. ш. 21.6134° и. д.
Градище
Местоположение в Северна Македония
Страна Северна Македония
общинаЗелениково
Археология
ВидГрад
ЕпохаАнтичност
Градище в Общомедия

Градище (на македонска литературна норма: Градиште) или още наричано Тули (на македонска литературна норма: Тули)[1] е археологически обект от античния и средновековния (римски и византийски) период, намиращ се на територията на Северна Македония до Юстиниана Прима, край днешното село Таор, община Зелениково, на 20 km от днешния град Скопие.

Намира над село Таор, пред входа на Таорската клисура, на 20 километра разстояние от Скопие.

Въпреки че оригиналното име на римо-византийския град на местността Градище – Таор не е засвидетелствано в археологически находки, някои изследователи въз основа на името на близкото село Таор смятат, че това е Таврезиум, родното място на византийския император Юстиниан I (483 – 565). На мястото са открити останки от водопровод, некропол от късната античност, част от мраморен бюст и монети на римски владетели между IV и VI век. В близост до местната църква са открити каменни колони на раннохристиянска базилика. Предишни археологически разкопки потвърждават съществуването на укрепено селище от късноримската и ранновизантийската епоха.[2]

На този обект са регистрирани слоеве от три населени места от различни исторически периоди – енеолит, късноантичен и средновековен период. Разкрити са: Крепост с триъгълна основа на стените, кули, един бастион, укрепени тераси, останки от водопровод, късноантичен некропол, част от мраморен бюст, стълбове от раннохристиянска базилика, различни монети и други.

  1. Трифуноски, Јован. Насеља-тврђаве у Скопској котлини // Гласник србског географског друштва LIV (2). Београд, 1974. с. 92.
  2. Микулчиќ, Иван. Уште еднаш за Таурисион и Бедериана // Годишен зборник на Филозофскиот факултет 19. 1977. с. 83-106.