Лихнида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лихнида
Театърът на Лихнида
Театърът на Лихнида
Местоположение
North Macedonia relief location map.jpg
41.1167° с. ш. 20.8° и. д.
Лихнида
Местоположение в Република Македония
Страна Република Македония
Град Охрид
Археология
Вид Град
Период VIII век пр.н.е. – VI век
Епоха Античност
Статуята на Изида, Лихнида

Лихнида, също Лихнидос и Лихнидон (на старогръцки: Λυχνιδός, Λύχνιδος, на латински: Lychnidus, Lycnidus, Licnidus) е древен град на Охридското езеро, предшественик на днешния град Охрид в Република Македония.

Лихнида се намира на хълма Горни Сарай, в района Плаошник в западната част на днешния град Охрид. Разпространявал се от хълма, на който днес се намира една средновековна крепост на цар Самуил в югозападна посока през селището Плаошник към брега на езерото. Заема една част от стария град и затова върху него големи части са застроени. Северозападно от града се намира плодородна земя, която е била населена в древни времена и използвана за земеделски нужди още през Каменно-медната епоха.

Лихнида е важна станция на пътя Виа Егнация, който свързвал източния бряг на Адриатическо море с Византион (по-късно Константинопол).

Първите заселници на града са илирийските енхелейци, които през VIII и VII век пр.н.е. живеят около Охридкото езеро. След тях тук живеят дасаретите, които V и IV век пр.н.е. често нападали съседна Македония.

През 355 г. пр. Хр. Филип II превзема от илирийците Линкестида, територията, източно от Преспанско езеро) и разширява владението си до брега на Охридкото езеро. През елинистичната епоха селището Лихнида става град, в който се заселват и гръцки колонисти. През III/II век пр.н.е. Лихнида е център на планинския регион Десаретия, който се простира от река Девол на запад до границата на Лихнида на изток и на север до територията на дарданите.

Построяват се театър около 200 г. пр. Хр., агора, гимназион, булевтерион и множество храмове.

През 148 г. пр. Хр., когато Древна Македония става римска провинция, Лихнида е под римско владение. До времето на ранната Римска империя обаче Десаретия е свободна комуна. Лихнида е нейно управителствено седалище и търговски център. По римско време градът е разширен. Градът се разраства до хълма Дебой.

През късната древност Лихнида е епископално седалище. Владиката Дионисий от Лихнида е участник в Църковния събор в Сердика (343). На 29 и 30 май 526 г. Лихнида е разрушена от земетресение. След три века по-късно е новооснован като славянския (българския) град Охрид.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония