Амалазунта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за кралицата на остготите. За астероида със същото име вижте 650 Амалазунта.

Амалазунта
кралица на остготите
Nuremberg chronicles f 143r 3.jpg
Управление 526535
Лични данни
Родена
Починала
остров Мартана в Болсенското езеро, Лациум
Семейство
Баща Теодорих Велики
Майка Аудофледа
Брак Еутарих
Потомци Аталарих, Матазуента

Амалазунта (Amalasuntha, също Amalasuentha, Amalaswintha, Amalasuintha; * 49630 април 535 убита на остров Мартана в Болсенското езеро, Лациум) е кралица на остготите (526 – 535). Единствена дъщеря е на Аудофледа (дъщеря на краля на франките Хилдерих I) и Теодорих Велики.

Омъжена е през 515 г. за Еутарих (Eutharich, † около 522 г.), вестготски княз от рода на Амалите, който вероятно има кръвна връзка чак до Ерманарих. От този брак има две деца, Аталарих (* 516; † 534) и Матазуента (* 518; † след 550).

След смъртта на крал Теодорих през 526 г., според завещанието му на трона се възкачва Аталарих. Понеже новият крал е само на 10 години, Амалазунта става регентка на сина си.

Дълбоко свързана с римската култура и самата тя високо образована (тя владее няколко езика), нейното регентство е известно с усилията ѝ за постигане на равенство между арианите остготи и католически Рим. Това, че Амалазунта образова своя син обширно и в римска традиция, която се отличава силно от мисловния свят на готските благородници и народ, води до допълнително напрежение във връзките с готските благородници. Още след погребението на баща ѝ готските князе се отдръпват от нея. Тя самата прогонва трима готски аристократи, понеже ги заподозрява в интриги против нейното господство, после нарежда да ги убият. Едновременно води тайни преговори с император Юстиниан I, да му отстъпи остготското царство и заедно с готската аристокрация да се пресели в Константинопол.

Дава северен Прованс обратно на франките, отблъсква ругите и през 533/534 помага на византийския пълководец Велизарий за завоюването на Вандалското царство.

След смъртта на синът ѝ Аталарих (534) става кралица и за да засили своята позиция, прави братовчед си Теодахад съ-крал.

Остров Мартана в езерото Болсена, Италия, където е убита Амалазунта

Още през следващата година Теодахад нарежда да я арестуват в Равена и изпратят на остров Мартана в езерото Болсена, където я убиват – там тя е удушена в банята. Това води до навлизане на византийските войски в Италия.

През ранното Средновековие има слух, че императрица Теодора е наредила на своя дипломат Петър Патриций да отстрани свалената кралица, но това трудно може да се каже дали е истина.

Голяма част от известната информация за личността на Амалазунта дават писмата от Касиодор, главен министър и литературен съветник на Амалазунта, и историческите доклади на Прокопий и Йорданес.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]