Теодорих Страбон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодорих.

Теодорих Страбон (Theoderich „Strabo“-„der Schieler“; Teodorico Strabone; † 481) е военноначалник magister militum от остготски произход.

Син е на Триарий. Той има двама братя и сестра, която е съпруга на алана Аспар . Женен е за Зигилда (Sigilda) и двамата имат син Рекитах (Recitach).

Теодорих Страбон, както и Теодорих Велики, произхожда от династията на Амалите, но от друга линия. Теодорих Велики е от мизийските остготи, а Теодорих Страбон е от тракийските остготи, които се заселват в източно римските територии и вземат римска служба.

Теодорих Страбон служи при баща си, който е командир на отряд от готски наемници в Константинопол. Той изисква след смъртта на Аспар неговия пост magister militum. Едновременно с това е провъзгласен от живеещите в Тракия като федерати остготи, привърженици на Аспар, за крал (rex). След предприетите военни действия на Теодорих император Лъв I след кратко колебание се съгласява.

Теодорих е през 471 г. тракийски военноначалник magister militum, a през 473-474, 475-476 и 478-479 г. e най-главен военен ръководител magister militum praesentalis на Източната римска империя.

Опитва се да изключи роднината си Теодорих (по-късно наречен Теодорих Велики) като политически фактор. Докато Теодорих Страбон е на водеща позиция в Константинопол, опитите на другият Теодорих за влияние остават без успех.

През 478 г. Теодорих Страбон се съюзява с Теодорих Велики и предприема поход срещу Далмация, Македония и Тракия. Страбон обаче отива отново при византийците. През 480/ 481 г. се бие с българите.

Теодорих Страбон умира през 481 г. при злополука с кон при Stabulum Diomedis, близо до Филипи или Филипопол (днес Пловдив) в Тракия.

След неговата смърт влиянието на остготите, което не е вече така доминиращо, както по времето на Аспар, се измества от исаврите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Theoderich Strabo“ в Уикипедия на немски (автори).