Ерна Бергер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ерна Бергер
Erna Berger-Stele in Cossebaude (cropped).jpg
Информация
Родена
Ерна Бергер
Починала
14 юни 1990 г. (на 89 г.)
Професии Оперна певица
Глас Сопрано
Уебсайт Страница в IMDb
Ерна Бергер в Общомедия

Ерна Бергер (на немски: Erna Berger) (1900-1990) е немска певица (сопрано).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в близост до Дрезден, Германия на 19 октомври 1900 г. в семейство на железопътен инженер.

След избухването на Първата световна война тя и семейстовото и емигрират в Южна Америка, където работи като учителка известно време. В началото на двадесете години се завръща отново в Германия, като по препоръка на добре познатата певица Елизабет Ретберг започва да взима уроци по пеене. По време на убочението си заработвала пари чрез пеене в хор.

С началото на 1925 г. се присъединява към трупа в Дрезденската опера, а две години по-късно участва в премиерата на Рихард Щраус "Египетската Елена". Освен в тази участва и в други премиери след това.

Пре 1934 г. била поканена от Вилхелм Фуртвенглер в Берлинската народна опера, спечелвайки си голям успех там, в изпълнението на колоратурно и лирическо сопрано.

Особени склоности имала към Моцарт: ролята на Костанца в „Отвличане от сарая“, Кралска нощ в: „Вълшебната флейта“, Церлина в „Дон Жуан“ отнасяща се за най-високи постижения. През 1946 г. участва в немскта оперна премиера на Римски-КорсаковСадко“. След това гастролира както в немските театри така и посвета.

В периода 1949-1950 е част от Метрополитната опера в Ню Йорк, където привлича вниманието на мнозина изпълнители с ролята на Джилда в Риголето от Джузепе Верди. Участва в Залцбургския фестивал по-късно.

Получава признание за художествени песни и песни от ораторски жанр, но прекратява оперната си кариера през 1955 г., като последния и концерт е изпълнен през 1968 г.

В период 1960 до 1970 г. е професор в Хамбургската Висша музикална школа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]