Ерна Бергер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерна Бергер
Erna Berger
германска певица
Родена
Починала
14 юни 1990 г. (89 г.)
ПогребанаВиена, Австрия
Музикална кариера
Стилоперна и камерна музика
Инструментивокал
Глассопран
Активност1930-1955
Семейство

Уебсайт
Ерна Бергер в Общомедия

Ерна Бергер (на немски: Erna Berger) е германска певица (сопрано).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 19 октомври 1900 г. в близост до Дрезден, Германия на 19 октомври 1900 г. в семейство на железопътен инженер.

След избухването на Първата световна война емигрира със семейството си в Южна Америка, където известно време работи като учителка. В началото на 20-те години се завръща отново в Германия, като по препоръка на известната певица Елизабет Ретберг започва да взима уроци по пеене. По време на обучението си заработва пари чрез пеене в хор.

С началото на 1925 г. се присъединява към трупа в Дрезденската опера, а две години по-късно участва в премиерата на Рихард ЩраусЕгипетската Елена“. Освен в тази участва и в други премиери след това.

През 1934 г. е поканена от Вилхелм Фуртвенглер в Берлинската народна опера, спечелвайки си голям успех там, в изпълнението на колоратурно и лирическо сопрано.

Особени склонности имала към Моцарт: ролята на Костанца в „Отвличане от сарая“, Кралска нощ в: „Вълшебната флейта“, Церлина в „Дон Жуан“ отнасяща се за най-високи постижения. През 1946 г. участва в немската оперна премиера на Римски-КорсаковСадко“. След това гастролира както в германските театри, така и по света.

В периода 1949-1950 г. пее на сцената на Метрополитен опера в Ню Йорк, където привлича вниманието на мнозина с ролята на Джилда в Риголето от Джузепе Верди. Участва в Залцбургския фестивал по-късно.

Получава признание за художествени песни и песни от ораторския жанр, но прекратява оперната си кариера през 1955 г., като последният ѝ концерт е изпълнен през 1968 г.

В периода от 1960 до 1970 г. е професор в хамбургската Висша музикална школа.

Умира на 14 юни 1990 г.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Berger, Erna, Auf Flügeln des Gesanges: Erinnerungen einer Sängerin. Atlantis-Musikbuch-Verl., Zürich, 1989, ISBN 3-254-00144-3.

За нея[редактиране | редактиране на кода]

  • Höcker, Karla: Erna Berger, Die singende Botschafterin. Rembrandt Verl., Berlin, 1961.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]