Ернст Крис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ернст Крис
психолог
Роден
Починал
Националност немско
Научна дейност
Област Психология

Ернст Крис (на немски: Ernst Kris) е американски психоаналитик и историк на изкуството. Крис е син на Леополд Крис, адвокат, и Роза Шик.

Крис практикува не само като психоаналитик, но още работи и като историк и публикува статии по история на изкуството. Като психоаналитик прави няколка важни приноса към психологията на артиста и психоаналитичната интерпретация на произведенията на изкуството и карикатурата. В периодичното списание Имаго той публикува първото си психоаналично изследване "Ein geisteskranker Bildhauer" (Душевноболния скулптор) на Франц Ксавер Месершмит. Към края на първото десетилетие на 20 век и началото на второто, Крис учи в Департамента по история на изкуството към Виенският университет. Един от професорите там е Емануел Лоеви, приятел на Зигмунд Фройд.

През 1927 г. Крис се омъжва за Мариане Рие, дъщеря на друг приятел на Фройд - Оскар Рие. И двамата с жена си стават психоаналитици.

През 1928 Крис задълбочава приятелството си с Фройд и става член на Виенското психоаналитично общество. Между 1930 и 1938, Крис работи като лектор във Виенският психоаналитичен институт.

През 1933 Фройд моли Крис да стане редактор на списание Имаго. През 1938 Крис отлита за Англия, след като Хитлер напада Австрия. В Англия става лектор и обучаващ аналитик в Лондонския институт по психоанализа до 1940. По това време Крис анализира нацистките радио излъчвания за BBC. През 1940 Крис и семейството му се местят в Ню Йорк, където той става професор в новото училище за социални изследвания, а през 1943 започва да работи като лектор в Ню-Йоркското психоаналитично общество и Колежа на град Ню Йорк.

През 1945 основава журнала "Психоаналитично изследване на детето" заедно с Ана Фройд и Мари Бонапарт.

През 1946 Крис става член на Американската Ортопсихиатрична асоциация и съдружник в Американската психологична асоциация. Също така става и член на редакторския борд на журнала на американската психоаналитична асоциация.

Крис посвещава последните години от живота си на психоаналитична теория, его психологията, ранното детско развитие и теорията на психоаналитичната техника.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Stephen A. Mitchell & Margaret J.: “Freud and Beyond”, Publisher: Basic Books, 1995, ISBN 0-465-01405-4.