Ернст Крис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ернст Крис
Ernst Kris
австрийски психоаналитик
Роден
Починал
27 февруари 1957 г. (56 г.)
Националност Флаг на Австрия Австрия
Научна дейност
Област Психология
Образование Виенски университет
Работил в Ню-Йоркско психоаналитично общество

Ернст Крис (на немски: Ernst Kris) е австрийски психоаналитик и историк на изкуството.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 април 1900 година във Виена, Австрия, в семейството на адвоката Леополд Крис и Роза Шик. Получава докторска степен по история на изкуството от Департамента по история на изкуството към Виенския университет през 1922 г. и е назначен за помощник-уредник в музей във Виена. През 1927 Крис се омъжва за Мариане Рие, дъщеря на приятел на Зигмунд Фройд – Оскар Рие. И двамата с жена си стават психоаналитици. През 1928 задълбочава приятелството си с Фройд и става член на Виенското психоаналитично общество. Между 1930 и 1938, Крис работи като лектор във Виенският психоаналитичен институт.

През 1933 Фройд моли Крис да стане редактор на списание „Имаго“. Крис напуска Виена през 1938 и заминава за Англия, след като Хитлер напада Австрия. В Англия става лектор и обучаващ аналитик в Лондонския институт по психоанализа до 1940. По това време Крис анализира нацистките радио излъчвания за BBC. През 1940, Крис и семейството му се местят в Ню Йорк, където той става професор в новото училище за социални изследвания, а през 1943 започва да работи като лектор в Ню-Йоркското психоаналитично общество и Колежа на град Ню Йорк.

През 1945 основава журнала „Психоаналитично изследване на детето“ заедно с Ана Фройд и Мари Бонапарт. През 1946 става член на Американската Ортопсихиатрична асоциация и съдружник в Американската психологична асоциация. Също така става и член на редакторския борд на Журнал на американската психоаналитична асоциация.

Крис посвещава последните години от живота си на психоаналитична теория, его психологията, ранното детско развитие и теорията на психоаналитичната техника.

Умира на 27 февруари 1957 година в Ню Йорк на 56-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Крис практикува не само като психоаналитик, но още работи и като историк и публикува статии по история на изкуството. Като психоаналитик прави няколко важни приноса към психологията на артиста и психоаналитичната интерпретация на произведенията на изкуството и карикатурата. В периодичното списание „Имаго“ той публикува първото си психоаналично изследване Ein geisteskranker Bildhauer („Душевноболния скулптор“) на Франц Ксавер Месершмит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Stephen A. Mitchell & Margaret J.: „Freud and Beyond“, Publisher: Basic Books, 1995, ISBN 0-465-01405-4.