Железопътна катастрофа в Темпейската долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Влакова катастрофа в Темпейската долина
електрически локомотив „Сименс“ като някой от сблъскалите се в темпейската долина
Детайли
Дата28 февруари 2023 г.
Час23:22
МястоОколо 23:22 ч. пътническият влак Intercity 62 с електрически локомотив Siemens Mobility 120-022, превозващ повече от 350 пътници и движещ се по маршрута Атина - Солун, се сблъска с търговски влак 63503, движещ се по маршрута Солун - Лариса, североизточно от село Евангелисмос, с име до 1881 г. – Хаджиобаси (на турски: Hacıobası, на гръцки: Χατζηόμπαση)
ДържаваГърция
ЖП линияжелезопътна линия Пирея – Солун
Железницигръцка организация за железници
Типчелен сблъсък
Причиначовешка грешка при нефункционираща автоматична система за железопътна сигурност
Статистика
Влакове2
Пътницинад 350
Жертви57 и още 50 – 60 в неизвестност
Ранени10
Щети2 изгорели локомотива с 2 опожарени вагона и изцяло неизползваем пътнически и част от товарен вагонен състав
Карта

Железопътната катастрофа в Темпейската долина (на гръцки: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη) е най-тежкият железопътен инцидент в историята на Гърция.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

В самия край на денонощието на 28 февруари 2023 година влакова пътническа композиция, движеща се в посока от Атина към Солун, се сблъсква челно със скорост 160 км/ч с насрещно движеща се товарна композиция, движеща се със скорост 120 км/ч. Причината е ръчното управление на движението на влаковете в жп отсечката Лариса – Солун. Началникът на гарата в Лариса при двойна железопътна магистрална линия изпраща пътническия влак в насрещната линия при червен семафор, а машинистите на пътническия влак неглижират предупредителния семафор след разрешението на ръководителя на движението.[1]

Разследване за причините за инцидента[редактиране | редактиране на кода]

В разпита си на 5 март, т.е. 6 дни след катастрофата, началникът на гарата в Лариса не разпознава гласа си на в изтеклите аудиозаписи, което повдига въпроси за това кой е на аудиото, ако наистина не е неговия глас. Въпреки това, той е поел своя дял от отговорността за железопътната катастрофа. Разследването поставя повече въпроси, отколкото дава отговори.[2]

Национален траур[редактиране | редактиране на кода]

След най-тежката железопътна катастрофа в историята на Гърция е обявен тридневен национален траур в дните от 1 до 3 март 2023 г. Предстоящите и насрочени за 9 април 2023 г. парламентарни избори в Гърция са отложени в резултат от трагедията.[3]

Челният влаков сблъсък късметлийски избягва тунела в темпейската долина, подобно на атентата на гара Буново. Ако пътническият влак се е движел по-бързо или товарният – по-бавно, при челен сблъсък в железопътния тунел всичките над 350 пътници биха били мъртви, а спасителната операция – невъзможна.[4]

По същото време точно 15 години по-рано, на 28 февруари 2008 г., се случва най-тежката железопътна катастрофа през XXI век в България – пожар във влак в Червен бряг, в резултат от който загиват 9 души.

Дни след катастрофата в Гърция, за нарушение на регламента по безопасността и сходна ситуация на устно издаване на заповед за потегляне при червен изходен сигнал има на гара Калотина-запад.[5]

Протести[редактиране | редактиране на кода]

Над 50 000 протестиращи срещу лошото управление на страната са отбелязани на 8 март 2023 г. само в Атина. Поводът е най-тежката железопътна катастрофа в историята на страната. В протеста се включват учители, медици и всички работещи в транспорта.[6] Очаква се трагедията сериозно да повлияе на резултати от предстоящите парламентарни избори, още повече че само седмица преди катастрофата, на 21 февруари, Антъни Блинкен обявява Гърция за стратегически плацдарм на американската армия.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Неизправна електронна система вероятно е причинила катастрофата в Гърция, електронна статия в „24 часа“ от 1 март 2023 г. проверена на 4 март 2023 г.
  2. "Не разпознавам гласа си“, твърди в показанията си началникът на гара Лариса. Интернет статия на вестник „Труд“, Автор: Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина, 06.03.2023; проверена на 8 март 2023 г.
  3. Трагедията отменя изборите в Гърция; Автор: Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина, електронна статия качена в 20:30 на 02.03.2023 г., проверена на 04.02.2023 г.
  4. Местни медии коментират, че ако сблъсъкът е станал на няколко километра по на североизток в самия пролом, двата влака е щяло да се намират в тунел, където спасителна операция би била невъзможна; статия от 1 март проверена на 4 март 2023 г.
  5. ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“: Уточнение по начина на управление на влаковото движение (прессъобщение) // БТА – ДП НКЖИ, 06.03.2023. Посетен на 08.03.2023.
  6. Над 50 000 протестират в Гърция заради влаковата катастрофа, Новините на БТВ, качена на 8 март 2023 г.
  7. Блинкен: Гърция се превърна в стратегически плацдарм за американската армия, Автор: Труд онлайн Европа, 21.02.2023; Проверена на 8 март 2023 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]