Пожар във влак в Червен бряг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пожар във влак в Червен бряг
Детайли
Дата 28 февруари 2008 г.
Час 23:40
Място в Червен бряг
Държава България
ЖП линия 2-ра жп линия София – Варна
Железници Български държавни железници
Тип пожар
Причина , непочистен натрупан прахоляк непосредствено до уредите за отопление посредством топла вода, неизправна влакова вътрешна ел.инсталация, възможен превоз на повредена газова бутилка
Статистика
Влакове 1
Пътници 150
Жертви 9
Ранени 10
Щети 2 опожарени вагона

Пожарът във влака София – Кардам в Червен бряг е железопътен инцидент, който възниква на 28 февруари 2008 г. във влакова пътническа композиция на БДЖ при неизяснени обстоятелства, при което загиват 9 пътници[1].

Пожарът[редактиране | редактиране на кода]

Пожарът възниква около 23:40, край промишлената част на гр. Червен Бряг, във 2-ия по ред спален вагон (т.нар. кушет-вагон, т.е. туристически спален вагон чиито кабини са със сгъващи се междинно и горно легло+заключване на средното и горното легло във вертикална позиция превантивно да не би поради сътресенията във време на пътуване да възстановят обичайната си хоризонтална позиция) вагон на влак № 2637, пътуващ от София за гранична (с Румъния) гара Кардам (село в община Генерал Тошево, област Добрич) и бързо се разраства към съседния спален вагон. Инцидентът става при навлизането на влака в индустриалната зона на Червен бряг. Пътуващите в спалния вагон са 27 души, в кушет-вагон 35, а в целия влак са общо 150 пътници. След възникването на пожара влакът е спрян и започва евакуация на пътниците. Огънят е загасен около 05.30 със съдействието на пожарникари от Плевен. В пожара изгарят 9 пътници, намиращи се в кушет-вагона (вид спален вагон в чиито кабини средното и горното легло могат да бъдат изправени (и съответно заключени) временно във вертикална позиция като на долната им повърхност са монтирани облегалки за глава, сред които и директорът на Националния археологически музей Рашо Рашев. Обгорелите до неузнаваемост тела на деветте жертви са идентифицирани няколко дни по-късно.

На 5 март 2008 в страната е обявен Ден на национален траур в памет на загиналите пътници: Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева, Рашо Рашев, Стоян Ковачев. Община Шумен обявява траур на 4 март, а община Добрич също на 5 март.

Разследване[редактиране | редактиране на кода]

Разследващите органи започват проверка по няколко основни версии за възникването на пожара, между които: терористичен акт, пожар предизвикан от шумна компания примерно изтървана по невнимание запалена цигара/лула в спалната кабина, техническа неизправност в електрическата инсталация (примерно: изгоряла или частично липсваща изолация на кабел и/или счупено предпазно стъкло на ел.осветителна крушка и опасно приближаване на нажежаемата ѝ жичка до някакъв горим материал) и недостатъчно обмислени и реализирани точно навреме действия на влаковия персонал[2].

На 6 март 2008 в 40 Народно събрание е създадена временна анкетна комисия за проучване на причините за пожара във влак София->Кардам и нормативната уредба, свързана с безопасността на жп транспорт. Комисията, която е с двумесечен срок на действие, се състои от 14 народни представители от разни партии и с председател от ДПС[3]. Коалиция за България има 4 представител, ДПС – 3 (2 + председателско място), НДСВ – 2, БНД, ОДС, БНС и Атака – по 1 човек, както и независим член. ДСБ отказва полагащото ѝ се място, в резултат на което окончателният състав на комисията е от 13 души.

На 7 март 2008 експертът по антитероризъм Христо Смоленов казва пред вестник „Труд“, че най-вероятна е версията за терористичен акт, тъй като се оказва, че огнищата на пожара са 2 и е невъзможно пожарът да е възникнал без външна намеса[4]. За такава възможност намеква и друг експерт по антитероризъм – Иван Бояджиев[5].

По-късно през същия ден директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов обявява, че при разследванията на този етап не са намерени следи от атентат[6]. В хода на разследването ставя ясно, че огнището на пожара е едно[7].

На 12 март 2008 прокуратурата съобщава, че основна версия за възникването на пожара е късо съединение на едно от осветителните тела в 6-то купе на кушет-вагона (т.е. в туристическия спален вагон) [8].

През май 2010 окръжният съд в Плевен признава за виновни и осъжда на затвор двама железничари „за немарливо изпълнение на служебните им задължения и неосигуряване на безопасни условия на пътуващите във влака, което е довело до смърт на повече от един човек“[9]. Тази присъди са намалени на 2-ра инстанция, а през септември 2011 присъдите са отменени от Върховния касационен съд, който връща делото за преразглеждане на втора инстанция. Според върховния касационен съд (ВКС) регионалния великотърновски съд е допуснал грешка понеже е оправдал тогавашния заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони“ Георги Иванов, по чието нареждане страничните врати освен с ,,ключ-каре" който в единия си край е с квадратна леко скосена в края си форма ,следва огъване на 90 градуса, а в другия му край има квадратно гнездо чиято дължина е ~ 1,9 см, са заключвани и с щифт прекарван в овален жлеб нитован на вратата (тази откъм жп перон) и рамката ѝ [10].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Национален траур в памет на трагично загиналите
  2. 4 са основните версии за пожара във влака „София-Кардам“[неработеща препратка]
  3. Парламентът прие решение за създаване на временна анкетна комисия във връзка с пожара във влака София–Кардам
  4. Експерт: Терористи подпалиха влака[неработеща препратка]
  5. Николай Христов, интервю с Иван Бояджиев. Има външна намеса за трагедията във влака. // DarikNews.net, 5 март 2008 16:56. Посетен на 08.03.2008.
  6. Следовател №1: Няма следи от атентат във влака!, 7 март 2008, News.dir.bg
  7. „Пожарът във влака е тръгнал от едно място, няма следи от взривни вещества“, архив на оригинала от 15 март 2008, https://web.archive.org/web/20080315065229/http://incidents.actualno.com/news_152685.html, посетен 15 март 2008 
  8. Причината за пожара във влака: Късо съединение?
  9. Двама железничари получиха 20 години затвор за пожара във влака София->Кардам
  10. ВКС отмени присъдите по делото за влака София->Кардам. // vsekiden.com. 15 септември 2011. Посетен на 16 септември 2011.[неработеща препратка]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „История на България“         Портал „История на България