Загора (Мароко)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Загора.

Загора
— Град —
Вратите на Загора
Вратите на Загора
Morocco relief location map.jpg
30.3316° с. ш. -5.8376° и. д.
Загора
Страна Флаг на Мароко Мароко
Регион Сус-Масса-Драа
Надм. височина 724 m
Население (2004) 34 851 души
Загора в Общомедия

Загора (на берберски : ⵣⴰⴳⵓⵔⴰ, на арабски: زاكورة) е добре благоустроен предимно берберски град в Източно Мароко, отвъд най-високата част на планините Атлас в живописната долина на река Драа, до планината Загора, на която е наречен. Отстои на 604 км югоизточно от Казабланка, на 362 км от Маракеш и на 162 южно от Варзазат. Център е на Провинция Загора в Регион Сус-Маса-Драа. Това е последният град по пътя в Сахара към Мхамид, където след 98 км се стеснява и свършва асфалтовото шосе и започват керванските пътеки в пустинята.


Първоначално е наричан и "Tazagourt" (в ед. число) или "Tizigirt" (в мн. число) означаващо на местния берберски "двоен връх" по формата на едноименната планина. Планината Загора отдавна е отбелязана в старите европейски карти. На върха ѝ все още може да се види крепоста от времето на Алморавидите - 11век, има сведения и за джемия от това време, но локализцията ѝ все още е спорна. Поселението става град на сегашното си място през 20 век във времето на френския протекторат, когато е административен център. Оазисът обаче е населен много отдавна, и е посочен като важен пункт в завоевателният поход на Джудар паша до Тимбукту установил властта на Саадитите над него в 1591 г. Днес жителите освен доминиращият бербериски говорят и арабски език в мароканския му вариант, а мнозина разбират и колониалния френски. В околностите има немалко живописни стари казби - укрепени кирпичени селища с кули на фамилиите и родовете на местното берберско пастирско население.

Загора е считана за входа на пустинята Сахара от запад. Напоследък града предизвиква туристически интерес. Пустинята е близо и нейните ярки цветове и светлосенки се отразяват върху сградите. Градът е доминиран от силуета на Джебел Загора (планината Загора), живописната долина на река Драа, има обширни палмови насаждения и е отправна точка за много преходи в региона. Сряда и неделя са дните на големия пазар в града. Всяка година тук се празнува фестивала (moussem) на светеца Суфи Мулай Абделкадер Джилали. От 2003 г. насам всяка година се провежда "Загора Маратон" - надпревара в пустинята около града като пълен маратон (42,195 км) и полу-маратон (21 км) за мъже, жени, юноши и деца, без възрастова граница. Средномесечните летни температури достигат до 42°C на сянка, а зимните падат до 2°C средномесена температура.

"52 дни до Тимбокту" (7 седмици и половина) - знакът бележещ началото на керванския "Път на златото и слоновата кост"

От тук започва подобният на "Пътя на коприната" за Африка кервански "Път на златото" до Тимбокту. Световноизвестния знак на границата на града на арабски и френски гласи "52 дни до Тимбокту" (7 седмици и половина), указващ обичайното време за да се стигне с керван през Сахара до пазарите на слонова кост, злато, сол, роби, екзотични животни и кожи на Тимбукту в Мали, колкото е отнело и на армията на Джудар паша да го достигне.


С града е свързан нашумелия албум "Загора" на британската ритъм енд блус група Loose Ends който в продължение на 42 седмици е класиран в "Билборд".