Мхамид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Мхамид
— Селище —
Mhamid Street.JPG
Morocco relief location map.jpg
29.8222° с. ш. -5.7208° и. д.
Мхамид
Страна Флаг на Мароко Мароко
Регион Сус-Масса-Драа
Провинция Мхамид Загора
Надм. височина 550 m m
Население (2004) 2000 души
Мхамид в Общомедия
Камили в Сахара при Мхамид, провинция Загора

Мхамид ( на френски:Mahamid, на арабски: محاميد - M`hamid) с пълно име Мхамид ел Гизлан означаващо "Долината на газелите"[1] (M'hamid el Ghizlane) е оазис и малък берберски градец в югоизточно Мароко. Разположен е на 1,5 км то границата с Алжир и на 98 км от провинциалния център град Загора, на ръба на Сахара. Отстои на 702 км югоизточно от Казабланка, на 460 км от Маракеш и на 260 южно от Варзазат. Административно е в провинция Загора от областта Сус-Маса-Драа.

Тук в Мхамид свършва последния асфалтов път (път №9) от мароканската национална мрежа идващ от Загора и започват пастирските и кервански пътеки сред пясъците на Сахара.

Състои се от две свързани селища, по едно от всяка страна на долината Драа - забележителната стара Касба (Kasbah) Мхамид Бали (M'hamid Bali) и новият малък административен център - Мхамид ел Джедит (M'hamid el Djedid, Мхамид нови) с младежки интернет клуб, туристически офис, полицейски участък и т.н.

Оазисът е един от няколкото по протежение на широката долина на река Драа (Wadi Draa) в региона Куде Дьу Дра (Coude du Dra), чието най-голямо селище е Мхамид, което своите 2000 жители е най-многолюдното в този регион. Река Драа, минаваща при града, тук често пресъхва затова и нейната ориентирана изток-запад долина (оазисът е между меридианите 5˚ 40' и 5˚ 50' E по паралела на 30˚ 10' N), заемаща централната част на региона Куде Дьу Дра, е наречена "Вади" (араб.وادي‎ Wadi - "наводнявано суходолие"), а пустинята вече сериозно застрашава града, но каменистата почва пресечена от корита на дерета и канали по които рядко тече вода не е засипана с пясък и населението отглежда с голям труд и умения палмови градини.

В миналото важната Касба и оазисът са били значим пункт на транссахарската търговия и център на номадите и пътуващите кервани. Всеки понеделник седмичният пазар (Souk) носи вълнение в селото, въпреки че е бледа сянка на интензивна търговска дейност в миналото, когато тук задължително са спирали големите каравани, пресичащи Сахара. Днес Мхамид е отправна точка за сафари и езда на камили в пустинята. Той има популярност сред любителите на пътешествията и природата поради близостта му до големите дюни (Erg) на Мхамид - Erg Lehoudi и по-далечните (на 60 км) Erg Chigaga, и защото е автентичен и много по-незасегнат от туристическата индустрия, за разлика от Мeзуга (Merzouga).

Населението както в останалите селища в долината и Загора е смес от араби, туареги - главно от племето Нуаджи (Nouaji), които някога са търгували със сол между Mхамид и солодобивният център гр. Таудени (Taoudenni) в Мали, други бербери номади, най-вече от племето Аит Ата (Aït Atta) и чернокожи като Драуа (Draoua) и Сидна Билал (Sidna Bilal), произхождащи от Сахел-Судан и както Nouaji говорещи Хасания (Hassania) - мавритански арабски или мавритански, диалект на арабския език, използван в Сахара.

Има още едно мароканско село с подобно име на около 115 км северозападно от Мхамид на шосе №12 северно от Foum Zguid с географско местоположение: 30 ° 7' 25.08 "N 6 ° 52' 50.49" W, в пресечната точка на пътища 6810/6953. То е около 45 км от алжирската граница и в някои карти е посочено като Ел Мхамид (Еl Mhamid).

Ежегодни събития[редактиране | редактиране на кода]

През март всяка година Мхамид е център на "Номадски фестивал" на който се стичат изпълнители, занаятчии, търговци и гости от цяло Мароко, Сахара и дори европейски туристи. [2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Пътеводител за M'Hamid от Wikivoyage

Галерия[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „M'hamid“ в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.